Umro Fidel Kastro


Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja, preminuo je u petak uveče u 90. godini, javila je kubanska državna televizija.Predsjednik Kube Raul Kastro saopštio je nešto poslije ponoći drhvatim glasom na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: “Ka pobijedi, uvijek!”.

Raul Kastro, koji je preuzeo vlast nakon što je njegov stariji brat Fidel hospitalizovan 2006, rekao je da će ostaci revolucionalnog lidera biti kremirani u subotu rano ujutro, “u skladu sa njegovom željom”.Jedna od vodećih svjetskih figura u drugoj polovini 20. veka, Fidel Kastro je imao izuzetno veliki uticaj s obzirom na veličinu njegove male karipske ostrvske zemlje, navodi AFP.

Fidel Kastro je vladao Kubom gotovo pola vijeka, a 2008. svoja ovlašćenja prenieo je bratu Raulu.Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsjednik i premijer Kube.

Njegove pristalice ga smatraju čovjekom koji je dao Kubu narodu, a njegovi protivnici ga optužuju da je suzbio opoziciju u zemlji.Doktorirao je pravo na Univerzitetu u Havani 1950, na nakon studija organizuje revolucionarni pokret protiv Fulgensija Batiste, koji je nešto prije izveo državni udar, zbacio KarlosaSokarasai izveo diktaturu.

Izvor: nezavisne.com