Kanadski premijer Justin Trudeau ismijan zbog veličanja Castra


Kanadski premijer Justin Trudeau izazvao je burne reakcije zbog riječi hvale o Fidelu Castru nakon njegove smrti. Trudeau, čiji je otac bio blizak prijatelj Fidela Castra, nakon njegove smrti je objavio izjavu u kojoj je izrazio žaljenje zbog gubitka “izvanrednog vođe”.
Kanadski premijer se prisjetio prijateljstva s Castrovom porodicom i svog susreta sa Castrovim sinovima i bratom Raulom, trenutnim predsjednikom Kube.
“Iako je bio kontroverzna figura i njegove pristalice i kritičari moraju priznati njegovu ogromnu predanost i ljubav prema kubanskom narodu koji je osjećao duboku naklonost prema njemu”, napisao je Trudeau.
U svom saopćenju Trudeau je naveo i da je Castro “veći od života”, te da je bio “legendarni revolucionar i govornik”.
Pierre Trudeau, otac kanadskog premijera, bio je prvi čelnik NATO-a koji je 1976. godine posjetio Kubu pod Castrovim vodstvom, uzvikujući u jednom trenutku “Živio Castro”.
“Znam da je moj otac bio vrlo ponosan što su bili prijatelji i imao sam priliku upoznati Castra na očevom sprovodu”, napisao je Trudeau.
Njegova izjava izazvala je podsmijehe nekih Amerikanca, uključujući i senatora Marca Rubija, koji je kubanskog porijekla.
“Je li ova prava izjava ili parodija? Ako je ovo pravo saopćenje kanadskog premijera onda je sramotno i neugodno”, napisao je Rubio na Twitteru.
Trudeauova izjava je iznjedrila hashtag #TrudeauEulogies koji je ubrzo postao popularan među onima koji su ismijavali izostanak kritike.

klix.ba