Dodik: Zahvalan sam Rusiji za sve što je učinila za nas


BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji prisustvuje Četvrtom međunarodnom kongresu “Sankt Peterburg i slovenski svijet”, rekao je danas da Sankt Peterburg i Srpska imaju ambicije da razviju odnose po svim pitanjima – političkim, privrednim i kulturnim, kao i o svemu što postaje dio zajedničke svakodnevice.Dodik je napomenuo da je ranije velika delegacija Sankt Peterburga, koju je predvodio gubernator Georgij Poltavčenko, bila u Banjaluci i da je tada razgovarano o detaljima kako će se ta saradnja kretati u budućnosti.

“Ovo je dokaz naših dobrih odnosa u kontinuitetu. Mi imamo ovdje potpisan sporazum o saradnji i uvijek se radujem kada dođem u ovaj grad”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.On je ocijenio da u Sankt Peterburgu vidi napredak u teškim uslovima nepravednih sankcija Zapada prema Rusiji.

“Vidim vraćanje Rusije vlastitim potencijalima i osvajanje industrija i proizvodnje. Danas je Rusija okrenuta tome i radujem se osvajanju tih proizvodnji za vlastite potrebe, kao i eliminisanju zavisnosti od bilo koga”, rekao je Dodik.On je podsjetio da Srpska, a time i BiH, nisu podržali nepravedne sankcije prema Rusiji, na šta je ponosan iako je na tom planu postojao ogroman pritisak sa Zapada.

“Mi smo to odbili i danas možemo da kažemo da smo apsolutno bili u pravu. To je bilo naše istinsko opredjeljenje. Zahvalan sam Rusiji za sve što je učinila za nas”, poručio je Dodik.On je naglasio da je Srpska zagledana u Rusiju i voli napredak ove zemlje.

“Smatramo da je veoma važno da ta zemlja obnovi svoju snagu na međunarodnom planu jer tada je sigurno da će svijet biti pošteniji, mirniji i posvećeniji slobodama ljudi. Prisustvo Rusije na globalnom nivou je svakako upereno ka tome da se očuva stabilnost i prekine sa nizom koji na međunarodnoj sceni dovodi do čestih regionalnih ratova koji dugo traju i odnose mnogo žrtava”, istakao je Dodik.Predsjednik Srpske danas je razgovarao sa predsjednikom Skupštine Sankt Peterburga Vječeslavom Makarovim i članovima rukovodstva o političkim i privrednim temama, kao i saradnji Srpske i Sankt Peterburga.

Dodik u Sankt Peterburgu prisustvuje Četvrtom međunarodnom kongresu “Sankt Peterburg i slovenski svijet” čije su glavne teme infrastruktura i kulturni turizam.

Izvor: nezavisne.com