Akcija “Blok”: SIPA uhapsila Damira Hadžića! 


Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad i SDP-ov ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH uhapšen je u akciji SIPA-e, saznaje Fokus.Kako su saopštili iz SIPA-e, nastavku operativne akcije kodnog naziva „Blok“, Državna agencija za istrage i zaštitu  lišila je slobode još dva lica.

Po naredbama Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a u saradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo i Obavještajno-bezbjednosne agencije danas  su nastavljene aktivnosti u predmetu „Blok“.U toku su pretresi objekata na tri lokacije i slobode su lišena dva lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba procjene i krivičnim djelom pomaganje.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predata nadležnom tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.Podsjetimo, Hadžić se povezuje sa aferom dodjele zemljišta u Općini Novi Grad, tačnije u Nedžarićima, zbog koje su ranije uhapšeni Esed Radeljaš, nekadašnji vijećnik, skupštinski zastupnik i ministar, Nedžad Kapetanović, bivši pravobranilac sarajevske Općine Novi Grad, Jasmina Horo, bivša pomoćnica načelnika ove općine i Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove ove općine.

Kako smo ranije pisali, Radeljašu je 2006. godine Općina Novi Grad dodijelila zemljište u Nedžarićima uz naknadu od 51.340 KM. Radeljašu je zemljište dodijeljeno bez javnog poziva, što je suprotno Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Saglasnost za to dao je pravobranilac Kapetanović, a postupak dodjele zemljišta vodio je Čaušević.Zemljište je Radeljašu oduzeto 2010. godine jer nije ispoštovao ugovorne obaveze i u predviđenom roku na njemu izgradio poslovni objekat. On je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad i od Općine je zatražio odštetu za oduzeto zemljište. Odšteta mu je odobrena u iznosu 23 puta većem od naknade koju je platio. Isplaćeno mu je 1,03 miliona KM. Čaušević je vodio i ovaj postupak, a saglasnost je dao pravobranilac Kapetanović, kojem je Radeljaš godinu poslije prodao svoju vikendicu za deset hiljada maraka na sarajevskom izletištu Bijambare.

Damir Hadžić zapaženiju političku karijeru započeo je 2000. godine kao najmlađi bh. načelnik, kada se sa tek napunjene 24 godine našao na čelu Općine Novi Grad.Nakon toga je na ovu funkciju biran još dva puta.

Na Općim izborima 2010. godine postaje zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, a početkom 2012. godine biva imenovan za ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH.

Izvor: fokus.ba