Hrvatska /Grabar-Kitarović: Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje radikalniji 


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je nestabilnost Bosne i Hercegovine najveća sigurnosna prijetnja Hrvatskoj u susjedstvu.

Na pitanje novinara što je najveća sigurnosna prijetnja Hrvatskoj u bliskom susjedstvu, predsjednica je odgovorila kako je to “nestabilnost Bosne i Hercegovine, koja kao zemlja još nije potpuno politički emancipirana”, izjavila je u intervjuu za časopis Defense News.

“Zatim, tamo vidimo i centrifugalne sile. Jedan od entiteta, Republika Srpska, nedavno je održala referendum o ‘nacionalnom danu’, ali mi to vidimo kao potencijalni prvi korak prema nizu referenduma ili čak prema neovisnosti RS-a. Ako se oni odluče na taj korak, bit će i reakcija iz Federacije BiH i onda potencijalno gledamo novi sukob”, rekla je Grabar-Kitarović.

“A pošto je Rusija prilično uključena u hibridno ratovanje, te postoje snažne veze između (predsjednika RS Milorada) Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski utjecaj kroz oružje, taktiku, obavještajni rat informiranjem i dezinformiranjem…”, poručila je hrvatska predsjednica.

I druge zemlje se upliću u BiH

Grabar-Kitarović smatra da postoje i druge prijetnje za BiH. “Neke druge zemlje se upliću u BiH i to ne samo politički nego i u način života. Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje radikalniji, posebno u seoskim područjima, mijenja se način života, čak i izgled ljudi u smislu odijevanja i ponašanja i mnogo rigidnije interpretacije vrijednosti islama”, rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako je zbog toga ključno zadržati stabilnost islamske zajednice u BiH, ali i u Hrvatskoj.”Mi u Hrvatskoj imamo malu, ali jako aktivnu, izvrsnu islamsku zajednicu koja daje sve od sebe kako bi upravljala procesima u regiji i izolira radikale, fundamentaliste, kako bi očuvala međuetničku i međureligijsku komunikaciju i punu integraciju islamske zajednice, ne asimilaciju, već integraciju u obično hrvatsko društvo”, izjavila je Grabar-Kitarović.

Izvor: radiosarajevo.ba