Najbrža dijeta: Za tri dana četiri kilograma manje! 


Ovo nije dijeta u pravom smislu te riječi, više je u pitanju fenomen koji postoji u različitim verzijama i super je kao povremena detoksikasija. Donosimo vam samo jednu od njih koja će vam pomoći da se oslobodite viška kilograma – i to čak četiri kilograma za tri dana!

Osnovni principi

Djelovanje jogurt dijete se zasniva na svojstvu probiotičkih jogurta da stimulišu rast zdrave crijevne flore, a koja kao posljedicu ima brže varenje hrane, eliminaciju toksina pa tako i mršavljenje.Kada se hrana temeljno svari, ujedno se unapređuje zdravlje crijeva i opće zdravlje organizma.

Preporučuje se čak do 2 litra jogurta svaki dan, a uz jogurt se može jesti svježe voće, dok bi trebalo izbjegavati zašećerene jogurte.Jogurt se ne pije sam već se uz njega preporučuje konzumacija hrane s dozvoljene liste.

Jedna od verzija Jogurt dijete izgleda ovako:

Prvi dan

Za doručak – pojedite voćni ili obični nemasni jogurt s pahuljicama po želji.

Za ručak – na maslinovom ulju prodinstajte povrće i na kraju pomiješajte s pirinčem. Osim soli i bibera u povrće nemojte dodavati nikakve začine. Za desert pojedite voćni jogurt.

Prije spavanja zasitit će vas salata sa šunkom i šargarepom. Dakle, nasjeckajte jednu šargarepu, jabuku i 50 grama šunke pa sve propržite na maslinovom ulju. Sve zajedno pomiješajte s nemasnim jogurtom.

Drugi dan

Ujutro napravite salatu od krastavaca, potrebni su vam jogurt i krastavac koji ćete isjeckati na kockice i na kraju sve zajedno pomiješati.

Za ručak – posolite i pobiberite malo ćuretine isjeckane na kockice i ispecite na maslinovom ulju. Dodajte isjeckane šampinjone, jedan paradajz i papriku. Kada povrće omekša dodajte jogurt.

Za večeru – dvije čaše jogurta pomiješajte s nekoliko bobica miješanog šumskog voća.

Treći dan

Ujutro – s jogurtom pomiješajte sir, nasjeckanu jabuku, malo cimeta i na kraju malo posolite i pobiberite.

Za ručak ispecite 150 grama filea od oslića, a kao prilog napravite salatu od jogurta, nasjeckanog krastavca i malo senfa.

Uvečer skuhajte sto grama tjestenine, dodajte jednu nasjeckanu papriku i kuhano jaje. Sve zajedno pomiješajte s jogurtom.

Uticaj na zdravlje

Probiotički jogurti su sigurno korisni za zdravlje, a iako za sada ne postoje čvrsti naučni dokazi koji povezuju jogurt dijetu sa mršavljenjem, njena kratkotrajna primjena sigurno neće štetiti zdravim ljudima, ali se ne preporučuje dugotrajno praktikovanje.

Izvor: avaz.ba