Preživjela stjuardesa Ximena Suarez potvrdila da avion nije bio adekvatno pripremljen 


Preživjela stjuardesa Ximena Suarez potvrdila je priču koja se pojavila u kasnim večernjim satima utorka. Avion kojim su putovali nogometaši brazilske momčadi Chapecoensea nije bio namijenjen za tako dugačak put!”Avion se samo ugasio te se velikom brzinom strmoglavio i udario u tlo. Avion nije namijenjen za tako dugačka putovanja”, ispričala je preživjela Suarez.

Njegova maksimalna kilometraža iznosi 2965 kilometara, a put koji prevalio u trenutku pada iznosio je 2960 kilometara.Akronim RJ u nazivu aviona (Lamia RJ100) koji je prevozio nogometaše i novinare znači Regional Jet. To je vrsta aviona koja se u 90-im godinama prošlog stoljeća koristila za kraće regionalne letove u trajanju do dva sata!

“Dužina koju je avion trebao prevaliti je bila rastegnuta do krajnjih granica, a uz to avion nije bio adekvatno pripremljen za let”, rekla je stjuardesa.Pritom je mislila na manjak goriva, jer su se upravo zbog manjka istog pojavili elektronički problemi, koji su rezultirali kompletnim gašenjem zrakoplova.

Kobni problem za avion bila je odgoda slijetanja koju je dobio od kontrolnog tornja u zračnoj luci u Medellinu. Prednost slijetanja dobio je drugi avion s navodnim kvarom, dok je Lamia RJ100 morao nastaviti kružiti.Instruktor letenja Julio Consuegra, autor knjige “Principi i osnove pilotiranja”, objasnio je nakon nesreće da najvažnija kvalitetna priprema leta i uračunavanje svih eventualnih problema na putu od točke A do točke B. Potvrdio je da je taj dio izostao, ali još je više istaknuo da je avion s kojim su letjeli nogometaši bio limitiran, odnosno da uopće nije trebao letjeti na tako velikoj udaljenosti!

Poginula je 71 osoba, dok je preživjelo šestero putnika. Preživjela su trojica nogometaša, braniči Alan Ruschel i Helio Hermito Zambier Neto te pričuvni vratar Jakson Follman. Dio nogometaša i klupskih djelatnika nije završio u avionu te su igrom sudbine ostali živi.

Izvor: dnevnik.hr