Slovačka usvaja zakon kojim se zabranjuje islam?!


Slovačka je usvojila proceduru za zakon kojim se predviđa da islam u ovoj državi ne može imati status zvanične religije.
Ovaj potez Slovaka samo je novi u nizu rastućeg anti-islamskog raspoloženja koje sve više zahvata zemlje Evropske unije.
Slovačka se boji velikog priliva izbjeglica i muslimanskih migranata, a u ovoj zemlji sve je više prisutno antimuslimansko raspoloženje.
Premijer Slovačke Robert Fico javno je kazao kako “islam nema mjesta u Slovačkoj”.
Slovački je parlemant usvojio prijedlog zakona, koji je predložila Slovačka nacionalna partija (SNS), kojim se predviđa da relgija u ovoj zemlji može dobiti status zvanične samo ako ima 50.000 registrovanih vjernika.
Ovaj je zakon, tvrdi Reuters, osmišljen kako islam ne bi mogao dobiti status zvanične religije u Slovačkoj, s obzirom da u ovoj zemlji živi svega 2.000 muslimana.
“Islamizacija počinje sa kebabom i već se sprovodi u Bratislavi. Trebamo se suočiti sa onim što bi nam se moglo desiti za pet ili deset godina. Moramo učiniti sve da se u Slovačkoj u budućnosti ne izgradi niti jedna džamija”, rekao je predsjednik SNS-a Andrej Danko.

avaz.ba