Kćerka Fadila Novalića dala otkaz u FIA-i


Nakon prašine koja se podigla u bh. javnosti zbog informacija o zapošljavanju djece političara u Finansijsko-informatičkoj agenciji u Sarajevu gdje je između ostalih posao dobila i kćerka federalnog premijera Fadila Novalića, Ada Novalić dala je otkaz na poziciju u FIA-i.

“Znao sam da se moja kćerka zaposlila u Finansijko-informatičkoj agenciji. Detalje nisam znao jer kao premijer zbog mnogih obaveza gotovo da se i ne viđam s porodicom. Moja najstarija kćerka Ada i ne živi sa mnom. Samostalna je već otkako je prije osam godina diplomirala i zaposlila se. Kako sam obaviješten to zaposlenje je urađeno u skladu sa zakonskim procedurama i moram priznati nisam se previše dalje bavio time. Bio sam iznenađen medijskim natpisima o tome i razumio ogorčenje javnosti pa i kvalifikacije da to nije moralno. Ovih dana smo u mojoj porodici razgovarali o svemu ovome i moja kćerka je sama odlučila da da otkaz, mada je posjedovala i obrazovanje i kvalifikacije i kompetencije za radno mjesto na kojem je radila”, kazao je Novalić.

Također je i dodao:

“Svjestan sam da će je ovo ružno iskustvo još dugo pratiti i u profesionalnom i ličnom životu, i to samo zato što je kćerka Fadila Novalića.”

Na pitanje novinara s Depo portala da iz podataka od CIN-a iz 2013. godine imaju informaciju da je na sličan način, na temelju internih akata javnih institucija, ustanova i preduzeća, zaposleno više od 260 osoba, te da li zna da li je neko od njih odstupio kao njegova kćerka, Novalić odgovara:

“Tada nisam bio premijer, radio sam u realnom sektoru i nisam imao nikakve komunikacije ni dodire sa državnim institucijama. Ali kao običan, prosječno informisan građanin nisam primjetio nijedan takav slučaj. Potez moje kćerke je zapravo njen i moj lični stav kao i stav moje porodice. Nije moje da procjenjujem ponašanje drugih u takvim situacijama. Moja porodica uradila je ono za što misli da je pošteno, moralno i odgovorno.”

Podsjećamo, prije nekoliko dana mnogi su reagovali, između ostalih Građanski savez je tražio ostavku Novalića, jer kako kažu, nije moguće da nastavi voditi Vladu Federacije BiH nakon što je objelodanjeno da je njegova kćerka, bez konkursa zaposlena u državnu agenciju.

 

Izvor: Oslobođenje.ba