Novi način zakazivanje termina za vize-Sve u svrhu olakšavanje postupka


Od 21.11.2016 na snagu su stupili novi sistemi zakazivanje termina u Njemačkoj ambasadi. Za kategorije “spajanje porodice” i “zapošljavanje” uvedene su liste čekanja. Na službenom obavještenju Njemačke ambasade (Sarajevo) stoji sljedeće: “Unošenje podataka možete izvršiti u svako doba. Nakon što ste unijeli svoje podatke, dobit ćete u roku od 30 minuta prvu mail potvrdu sa daljnjim uputama kao i svoj redni broj. Nekoliko sedmica nakon Vaše registracije biće Vam upućen drugi mail sa tačnim terminom za podnošenje zahtjeva za vizu ( potvrda termina).”

Obzirom na trenutnu veliku potražnju za terminima, moguće je da period čekanja između registracije i potvrde termina može trajati i nekoliko mjeseci. Iz tog razloga Ambasada moli da se u tom periodu ne raspitujete o statusu Vaše registracije odnosno termina.

Ovaj novi način zakazivanja termina ima za cilj da se svim podnosiocima zahtjeva za vize olakša postupak. Od sada se možete registrovati za termin u bilo koje doba i u svakom slučaju će Vam  biti dodijeljen termin što je prije moguće. Nije ni potrebno niti ima svrhe da treća lica angažujete za zakazivanje termina.

Zbog preopterećenja termina Amabasada navodi da nije moguće zakazati HITNE TERMINE u slučajevima klasičnog zapošljavanja! Upute kako zakazati termin možete pogledati na sljedećem LINKU: zakazivanje termina.

Zadnjih mjesec dana po internetu kruži priča da od nove godine neće biti potrebno zakazivanja termina u ambasadama, te da će se sve moći “riješiti” u Njemačkoj. Naravno redakcija portala EUskola.com moli sve čitatelje i javnost da se o tome prvo informiše kod dotične ambasade u državi iz koje dolazite. Trenutno na informativnom portalu ambasade Njemačke (Sarajevo) ne postoji vijest o mogućnostima rješavanja papirologije u Njemačkoj.

Izvor: Ambasada Njemačke Sarajevo/EUskola.com