SMRZAVANJE VODE: Kako spriječiti smrzavanje instalacija na niskim temperaturama?


Kako bi se spriječilo smrzavanje vode u instalacijama zbog izuzetno niskih temperatura budite na oprezu zbog mogućeg smrzavanja vodovodnih instalacija.

 

Ono što nam se u domovima često dešava jeste kondenzacija na prozorima.

Česta pojava tokom zimskog perioda jeste formiranje kondenza (kapljice vode) na unutrašnjoj strani prozora. Do ovog dolazi kada topli i vlažni zrak dospije na površinu prozora čija je temperatura tokom hladnijih dana često dosta niža od temperature u unutrašnjosti doma. Formirane kapljice vode dalje se slijevaju na prozorski okvir i klupicu, te mogu izazvati truljenje istih.

 

Kako spriječiti kondenzaciju na prozorima?

  • redovno zračenje prostorija
  • pokušajte u svim prostorijama imati jednaku temperaturu
  • ukoliko je moguće ne sušiti odjeću unutar kuće
  • smanjiti broj sobnog bilja
  • kuhinju i kupatilo držite zatvorenim
  • ugradnja ventilatora ili nekog druga sistema za provjetravanje

 

ZAMRZNUTE CIJEVI

Do zamrzavanja vode u vodovodnim instalacijama može doći ukoliko se u zimskom periodu duže vrijeme ne pušta voda iz slavine. Povremenim puštanjem vode iz slavine, voda u cijevima se obnavlja, što će spriječiti njeno smrzavanje. Noću možete ostaviti slavinu da lagano kaplje, a ako idete na duže putovanje, uposlite nekoga će vam povremeno provjeravati slavine i puštati vodu iz njih.

U slučaju kada su se cijevi zamrznule, problem trebate brzo riješiti kako voda ne bi počela curiti.

Ako se cijevi nalaze unutar zidova, pokušajte sa zagrijavanjem dijela zida. Ni u kom slučaju ne koristite otvoreni plamen.  Najbolja opcija je obični kućni fen za kosu i peškiri umočeni u toplu vodu (direktno za otvorene cijevi) i grijalica za zidove.

Česme ostavite malo odvrnute i polako otapajte zaleđene cijevi.

Prilikom odmrzavanja cijevi, poželjno je zavrnuti glavni ventil.

Ipak kod zaleđenih cjevi najbolje što možete učiniti je, da pozovete stručnjaka. Laik ne može prepoznati, u kolikoj mjeri je učinjena šteta. Cijev može primjerice biti napuknuta već u zidu. Takvo oštećenje je vidljivo tek, kada se vodovi ponovno otope i voda počne teći.

Već zaleđene cijevi i instalacije nikako ne pokušavajte odlediti polijevanjem vrućom vodom jer bi to moglo dovesti do njihovog trenutnog pucanja.

cazin.net