Plagijator Barišić odbija dati ostavku, poziva se na “znanstveni dignitet”


NAKON što je Index prvi objavio dokument koji potvrđuje ono o čemu smo jučer također prvi pisali – da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio da je ministar Pavo Barišić plagirao američkog filozofa Stephena Schlesingera, danas smo došli i do reakcije prozvanog Barišića.

Barišićev odgovor na naše pitanje o tome namjerava li dati ostavku donosimo u cijelosti.”U svjetlu ponovnih neutemeljenih napada na mene kao osobu i moj znanstveni dignitet, ponavljam ono što sam u javnosti izrekao već nekoliko puta. Nije bilo osnove za „naknadno“ stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijave iz 2011. godine koja je pravodobno bila riješena. Nadležna etička tijela Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu odbacila su navedenu prijavu još prije šest godina kao neosnovanu.

Na žalost, pojedini mediji i novinari pokušavaju nametnuti dojam da se predmet tek sada rješava. Nedvojben je bio zaključak mjerodavnih etičkih tijela da se u mom slučaju ne radi o „plagijatu ni o njegovim pojavnim oblicima“.

Barišić: Ništa me neće pokolebati

Žao mi je što je bivši predsjednik Odbora za etiku, akademik Vlatko Silobrčić, kao član Predsjedništva političke stranke Pametno zlorabio visoko etičko tijelo koje imenuje Hrvatski sabor za političke obračune.Nakon što je prijava odbačena, a tiskarska omaška u drugom izdanju mojega teksta otklonjena već 2010., dakle prije nego što je i prijavljena, Odbor za etiku posegnuo je „naknadno“ nakon mojega imenovanja za ministra znanosti i obrazovanja za prijavom za već „presuđenu stvar“. U pravnoj je državi načelo „res judicata“ jamstvo pravne sigurnosti, ne može se ponavljati suđenje za ono o čemu je već donesen pravorijek.

U svojemu djelovanju kao ministar znanosti i obrazovanja zalažem se za uvažavanje različitosti i pluralizam mišljenja te uključivanje svih segmenata društva u demokratsku raspravu o relevantnim pitanjima. Na ovoj odgovornoj dužnosti poštovat ću i uvažavati različite stavove temeljene na činjenicama i u tome me ništa ne će pokolebati”, poručio je Barišić u odgovoru za Index.

Vrdoljak: Ostavka ili razrješenje!

Podsjetimo, danas oko podneva predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak u ime svoje stranke zatražio je “hitnu i neopozivu ostavku ili razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića”.”Odluka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kojom je potvrđeno da je ministar Barišić plagijator, ali i činjenica da je on svjesno i izravno lagao javnosti tvrdeći suprotno, razlog je za njegovu trenutnu i neopozivu ostavku ili, ako on to sam ne učini, razrješenje od strane predsjednika Vlade Andreja Plenkovića”, izjavio je Vrdoljak .

Izvor: index.hr