Smije li policija proći kroz crveno svjetlo s upaljenim rotirkama


Upaljena rotacijska svjetla i sirena ne znače da policija i ostale službe koje imaju takve znakove imaju i pravo prolaska kroz crveno, a riječ je o nepisanom pravilu

Često se na prometnicama mogu vidjeti vozači koji nevoljko propuštaju vozila hitnih službi ili policije čak i kad imaju upaljenu rotirku i sirene.

Međutim, potrebno je znati da ih je u prometu obavezno propustiti, bez obzira o kome se radi. Naime, takva su vozila u tim situacijama izuzeta od mnogih prometnih propisa.

Odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se na vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova i vojne policije, kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili pak prelaženja iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela.