Na pomolu nova verzija Obiteljskog zakona: Parovi bez djece opet su obitelj, a one koji se žele razvesti čeka jedna novost


Nakon burnih reakcija koje je izazvao povučeni prijedlog Obiteljskog zakona, Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike imalo je pune ruke posla i, prema neslužbenim informacijama, dovršilo je novi nacrt tog zakona.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, resorno je Ministarstvo dovršilo novi nacrt Obiteljskog zakona koji je bitno izmijenjen u odnosu na povučeni prijedlog. Naime, sada je navodno u potpunosti izbačena definicija obitelji, izvanbračne zajednice izjednačene su s bračnima, ukinuta je obveza mirenja bračnih drugova koji su se odlučili razvesti, a uvedena je obveza “roditeljskog mirenja i savjetovanja”. Navodno je izbačena odredba po kojoj roditelji “prije svih” imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima.

Ovakav je nacrt prijedloga, kako doznaje Jutarnji list, dostavljen na očitovanje HDZ-ovim koalicijskim partnerima, a nakon što pristignu sva očitovanja, mogle bi slijediti dodatne izmjene te će nakon toga svega zakon biti poslan na uvid Vladinim tijelima. Nakon toga ide u javnu raspravu te se očekuje da bi to trebalo biti u narednih desetak dana.

O svim ovim informacijama koje su zasad još uvijek neslužbene poslali smo upit Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

“Prijedlog zakona je još u izradi”, rekla nam je ministrica Nada Murganić.

Podsjećamo, prijedlog zakona koji je u javnu raspravu upućen 27. rujna ove godine doživio je niz kritika. Jedna od najvećih kritika bila je upućena novoj definiciji obitelji prema kojoj bračni parovi bez djece, istospolni parovi s djecom, kao i oni bez njih, i još neki drugi, više nisu obitelj.

Podsjećamo, na povučeni nacrt prijedloga Obiteljskog zakona osvrnuo se 28. rujna i premijer Andrej Plenković koji je rekao da nacrti zakona neće više moći ići u postupak savjetovanja s javnošću, a da nisu prošli koordinaciju na tijelima vlade. “Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pozornost, a u vrlo su ranoj fazi rasprave, elektronskog savjetovanja s javnošću. Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade”, rekao je. Naveo je da je u posljednje vrijeme bilo nekoliko takvih slučajeva te je apelirao na ministre “da dobro procjenjuju akte koje donose individualno i puštaju u javnost prije nego oni prođu bilo kakav oblik koordinacije na tijelima Vlade”.

dnevnik.hr