Otvoreno pismo zabrinutog roditelja: “U našoj državi djeca sa posebnim potrebama su totalno zapostavljena”


Na adresu portala USN.ba pristiglo je pismo Mujadžić Jasmina, oca male Mije o kojoj je portal USN.ba pisao nekoliko puta, djevojčice koja je danas u kategoriji djece sa posebnim potrebama po svemu sudeći “zaslugom” osoblja u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Nemam drugog izbora, moram Vam se izravno obratiti jer ovo u našoj državi više nema smisla, znam da su ugrožene sve kategorije, ali u našoj državi djeca sa posebnim potrebama su totalno zapostavljena.
Ja kao otac djeteta sa posebnim potrebama, što mi je teško i napisati jer liječničkom greškom moje djete ispašta a sad političkom voljom se diskriminira.

Dobili smo rješenje, gdje je decidno navedeno da je moje djete 100% invalid ali nema nikakva prava. U prilogu vam dostavljam i kopiju rješenja, vjerujte ni minimum uvjeta neispunjava država, svjesni da moje djete i sva ostala djeca dok su živa imaju potrebe veće nego djeca koju su rođena bez deformacija.

Od sustava zdravstva, ortopetskih pomagala do osnovnih pretraga i nalaza na sve smo osuđeni da sami financiramo.

Obraćamo Vam se u nadi da razumijete u kojem položaju se trenutno nalazimo.Obraćam vam se u ime svog djeteta i u ime svih roditelja i djece, jer naša djeca žrtve su višestrukih diskriminacija, a koje najvećim dijelom proizlaze iz manjkavosti zakonskih odredaba, problematičnosti tumačenja Zakona odnosno nepostojanja jedinstvenog stava oko primjene propisa.
Obitelji i djeca s teškoćama u razvoju / osobe s invaliditetom izrazito teško ostvaruju svoja prava, čak i ona Ustavom zagarantirana. Sukladno primjedbama UN odbora za osobe s invaliditetom te u okviru, Ustavom zajamčene, posebne i povećane skrbi za zaštitu osoba s invaliditetom, od Ministarstva socijalne politike i mladih očekujemo da preuzme odgovornost te da žurno poduzme mjere koje će našoj djeci i osobama s invaliditetom omogućiti dostojanstven život.

S ciljem suzbijanja svake povrede prava naše djece s teškoćama u razvoju / osoba s invaliditetom i pružanja prijeko potrebne pomoći našim obiteljima koje skrbe o djetetu s teškoćama u razvoju / osobi s invaliditetom, od Vas Ombusmeni tražimo da stanete u zaštitu djece s posebnim potrebama.

Molimo Vas da provjerite i utvrdite način i primjenu Zakona o inkluzivnom dodatku – do stupanja na snagu Zakona o inkluzivnom dodatku, spriječiti svaku povredu prava oduzimanjem osobne invalidnine, trenutno primanje nije dostatno ni za pelene našeg djeteta.

#PISMO UPUCENO NA SVE ADRESE onih koji bi trebali uraditi nešto u BiH

usn.co.ba