Fišo i Gušić radnicima smanjuju plaće za 10 posto


Fišo i Gušić radnicima smanjuju plaće za 10 posto

Uzimanjem 10 posto od radničkih plaća Uprava preduzeća GRAS i Ministarstvo saobraćaja KS pokušat će namaknuti novac za izlazak na zelenu granu ove firme, koja je u dubiozi od oko 350 miliona KM.

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo rekao je da plaće smanjuju „za dobro radnika i njihovu bolju budućnost u ovoj firmi“.

Pozitivna nula

– Ovo je jedna od 44 mjere sanacionog plana koje provodimo u saradnji s Upravom GRAS-a da bismo poboljšali poslovanje. Na mjesečnom nivou dobit ćemo 250.000 KM. Od predloženih mjera potpuno smo realizirali 20, dok su preostale 24 u fazi rješavanja. Da bi GRAS poslovao pozitivno, nedostaje mu 660.000 KM. Samim tim, smanjenjem plaća od ovog mjeseca mi ćemo se uspjeti približiti pozitivnoj nuli, ne računajući kamate i dugovanja – rekao je Fišo.

Privremeni upravnik GRAS-a Haris Gušić rekao nam je da je uputio i dopis Sindikatu komunalne privrede u kojem traži smanjenje plaća.

– Čekam odgovor, nadamo se razumijevanju. To je privremena mjera, ne bi trebala trajati dugo i ja se nadam da će biti prihvaćena, mada se nikad ne zna – kazao je Gušić i dodao da bi radnici primali manje plaće sve dok GRAS ne izađe iz krize.

Radnička prava

S druge strane, predsjednik Sindikata Adnan Himzanija kazao je da je dobio dopis.

– Najvjerovatnije ćemo organizirati referendum da radnici glasaju, pa poslije toga moramo ići na Kantonalni odbor Sindikata da vidimo šta oni kažu po pitanju smanjenja radničkih prava, odnosno plaća. Potom sijedi federalni nivo, tako da će dobiti odgovor od nas za tri do četiri mjeseca – istakao je Himzanija.

U ponedjeljak u penziju 60 radnika 

S obzirom na to da jedna od sanacionih mjera predviđa i smanjenje broja radnika, Gušić nam je kazao da će u ponedjeljak biti penzionisano 60 uposlenika koji su stekli uvjete za to. Preostalih 20 uposlenika bit će penzionisano do kraja godine

.
Izvor: cazin.net