Vozila hitne i vatrogasaca imaju prednost nad vozilima pod pratnjom


Vozila hitne i vatrogasaca imaju prednost nad vozilima pod pratnjom

Delegati Doma naroda danas su podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Ovaj zakon predlagača Damira Arnauta, poslanika u Predstavničkom domu, usvojen je u drugom čitanju i objavom u Službenom glasniku BiH stupit će uskoro na snagu. Ovim izmjenama Arnaut je tražio ukidanje privilegija da vozila funkcionera imaju pravo prvenstva u odnosu na hitnu pomoć i vatrogasce, kako je regulisano aktuelnim zakonom.

Ubuduće, zahvaljujući ovim izmjenama u BiH vozila funkcionera pod pratnjom, neće više imati prednost nad vozilima koja spašavaju živote ljudi i njihovu imovinu jer do sada je bio slučaj da zakonsko parvo prednosti u saobraćaju imaju političari, odnosno vozila koja ih voze, u odnosu na ona hitne pomoći i vatrogasne službe.

Na ovaj način BiH se pridružila evropskim zemljama, u kojima vozila hitne i vatrogasaca imaju prednost nad vozilima pod pratnjom.

Dom naroda usvojio je i prijedlog Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Delegati su podržali inicijativu delegatkinje Ljilje Zovko (HDZ), da se organizira temaatska sjednica Doma o radu pravosudnih instittucija BiH, vezanih za predmete procesuiranja ratnih zločina.

Izvor: cazin.net