Alija Delimustafić se izjasnio da nije kriv: Ovo je čista montaža


Alija Delimustafić se izjasnio da nije kriv: Ovo je čista montaža

Nekadašnji ministar policije Alija Delimustafić, koji je optužen za organizirani kriminal i nezakonito knjiženje nekretnina u Kantonu Sarajevo, izjasnio se jutros u Kantonalnom sudu u Sarajevu da nije kriv.

Prije izjašnjavanja o krivici Delimustafić se obratio postupajućem sudiji Huseinu Delaliću, rekavši da nijedan metar kvadratni nije uknjižio na sebe ni na svoju porodicu i prijatelje, te da mu je sve montirao federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz pomoć njihovih prijatelja.

“Ovo je čista montaža, a ja ću se boriti za pravdu. Izjavljujem da nisam kriv”, rekao je Delimustafić, koji je prvooptuženi u predmetu Pravda, prenosi Srna.

Osim Delimustafića, jutros je još deset osoba optuženih u ovom predmetu negiralo krivicu.

Riječ je o Izetu Musiću, Suadi Hadžić, Murisi Makarević, Seadu Hodžiću, Hamdi Spahiću, te Ratku, Dušanki, Dobri i Vojku Đokiću.

Danas se na izjašavanju o krivici nisu pojavili optuženi Nihad Druškić i Edin Arnautović, uz obrazloženje da se nalaze u bolnici.

U predmetu Pravda optuženo je 39 osoba, a do sada je krivicu negiralo njih 36.

Nedavno je u ovom predmetu optužena i bivša sutkinja Općinskog suda Lejla Fazlagić-Pašić, koja se nalazi u Hrvatskoj, a čije se izručenje pravosuđu BiH očekuje u narednom periodu.

Tužilaštvo optuženima u predmetu Pravda stavlja na teret krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povredu zakona od sudije, pranje novca, falsificiranje isprave, prevaru i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine sa umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od deset miliona KM.

U ovom predmetu optužene su i pravne osobe Cenex Group Sarajevo, ConsultantsSarajevo, Ex Line Group Istočno Sarajevo, CentraExport Istočno Sarajevo, Cenex inženjering Sarajevo, Cenex Istočno Sarajevo, Exline Istočno Sarajevo i Minas CoSarajevo.

Tužilaštvo je istaknulo da je riječ o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova ARBiH, sudija, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.

Optužnica sadrži oko 1.000 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka.

Izvor: cazin.net