Angelina s kćerima posjetila izbjeglice u Jordanu


Angelina Jolie nije samo glumica i redateljica već i predana humanitarka i borkinja za ljudska prava. Želju da pomogne drugima je, čini se, uspješno prenijela na svoju djecu. Naime. njezine dvije kćeri, Shiloh (11) i Zahara (13) pridružile su se majci na njenom posjetu izbjegličkom kampu u Jordanu.
Angelina je poslije rekla kako su djevojčice same izrazile želju da pođu s njom i upoznaju Sirijce koji su morali napustiti svoje domove zbog rata koji u toj državi bjesni već sedam godina, izvijestio je UNHCR
‘Moje kćeri Shiloh i Zahara zamolile su me da dođu sa mnom. Čitav dan su provele sa izbjeglicama i igrale se sa svojim vršnjacima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, kojima su poginuli roditelji ili se bore s bolestima, a koji su, na kraju krajeva, samo djeca koja imaju pravo na svoje snove i nade’, rekla je Angelina u izjavi za medije. Jolie je iskoristila priliku i pozvala međunarodnu javnost da okonča ‘besmislen rat u Siriji’ koji ulazi u svoju osmu godinu.
Holivudska super-zvijezda kritizirala svjetske političke čelnike jer ne pokazuju dovoljno volje i truda kako bi okončali konflikt.

Kao posebna UNHCR-ova izaslanica, susrela se i s djecom i zbjeglicama u kampu Zaatari u Jordanu. Bio je to njezin peti posjet ovoj zemlji, i treći izbjegličkom kampu.
‘Srce mi se slama kad se vratim u Jordan i vidim s kojim se nedaćama susreću izbjeglice. Mi u UNHCR-u smo vrlo zahvalni Jordanu. Libanonu, Turskoj i Iraku koje su primile gotovo pet i pol milijuna sirijskih izbjeglice. Oni su doista primjer kako se ipak može pomoći kad se ujedinimo. Ne treba imati nikakvih iluzija da je ova kriza u potpunosti pod kontrolom.’ Angelina je rekla i kako većina izbjeglica više nema ušteđevine i preživljava s manje od tri dolara dnevno.

‘Mnoge obitelji nemaju dovoljno hrane, djeca nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu, mlade djevojke su prisiljene rano se udavati, a mnogi Sirijci očekuju već sedmu zimu bez pravog skloništa’, rekla je Jolie.
Upozorila je i da humanitarna pomoć nije trajno rješenje, već je jedini način da se prekine patnja, konačni završetak ratnog sukoba.
‘Nikada nećemo zaboraviti da je rat počeo nakon zahtjeva Sirijaca za većim ljudskim pravima. Mir u njihovoj zemlji mora biti izrađen na tim temeljima, a ne na gađanju civila, bombardiranju bolnica i škola te upotrebi kemijskog oružja i silovanja u cilju pobjede u ratu.’
Posebnu pažnju posvetila je patnjama sirijskih žena te još jednom naglasila da je jedino pravo rješenje krize, prestanak rata u Siriji.
Inače, kamp Zaatari otvoren je 2012. godine, a u njemu je utočište pronašlo gotovo 80.000 sirijskih izbjeglica od ukupno 650.000 koliko ih se trenutno nalazi u Jordanu.

Izvor:Jutarnji.hr