Simptomi / Znaci da vašem tijelu nedostaje vitamina D


Zahvaljujući modernom načinu života, mnogi od nas pate od nedostatka vitamina D u našem organizmu.

Konzumiranje hrane koja sadrži vitamin D, poput mlijeka, nije dovoljno jer ne govorimo o običnom vitaminu. Naime, vitamin D ili kalciferol je antirahitični vitamin, a često ga nazivaju i vitaminom sunca. Iz povijesnih se razloga svrstava među vitamine iako se po većini obilježja radi o hormonu (steroidna struktura). Danas se zna da taj vitamin može spriječiti i liječiti rahitis.

Da li spadate u rizičnu skupinu kojoj nedostaje vitamina D, pročitajte u nastavku:

Tamnija koža – što ste tamniji, više vremena morate provesti na suncu da biste dobili dovoljno vitamina D.

Starost – Stariji ljudi više vremena provode u kući, tako da njihovi bubrezi sporije transformiraju vitamin D u formu koja odgovara tijelu, zbog čega im se preporučuju suplementi.

Gojaznost – Tijelo je kao spužva koja upija D vitamin, no osobe sa većom kilažom imaju i veću potrebu za njim. Njihove kosti su također osjetljivije nego kod mršavijih osoba.

Problemi sa probavnim organima – Ako imate upale crijeva, Chronovu bolest ili celijakiju, moguće je da imate i nedostatak vitamina D.

Studije su pokazale da povećanje unosa vitamina D može spriječiti brojne hronične bolesti te probleme sa srcem, ujedno i smanjiti šanse za rakom prostate ili rektalnim rakom.

Vitamin D pomaže i rastu ćelija, te se bori sa infekcijama, prehladama i jača imuni sistem.

radiosarajevo.ba