Šef MUP-a Njemačke: Povećati broj protjerivanja


Horst Seehofer planira donošenje ‘Masterplana za brže postupke odluke o azilu i dosljednije protjerivanje’ iz Njemačke.
Budući njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer planira osjetno povećati broj protjerivanja osoba bez pravnog temelja za boravak u Njemačkoj poput onih kojima je odbijen zahtjev za azilom, izvještava dnevnik Bild am Sonntag.

“Broj vraćanja u zemlje porijekla mora biti osjetno povećan. To se posebno odnosi na one koji su prekršili zakon i one koji predstavljaju opasnost po njemačke građane i tu moramo pooštriti dosadašnju praksu”, rekao je predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer u razgovoru za Bild am Sonntag.

U tu svrhu Seehofer planira donošenje “Masterplana za brže postupke odluke o azilu i dosljednije protjerivanje” što će biti prvi prioritet nakon njegovog dolaska na dužnost ministra unutrašnjih poslova, prenosi Hina.

“Mi ostajemo otvorena i liberalna zemlja. Ali kada je riječ o zaštiti građana, potrebna nam je jaka država. I za to ću se pobrinuti”, rekao je Seehofer koji je najavio da će Njemačku učiniti sigurnom kao što je učinio sigurnim i saveznu pokrajinu Bavarsku na čijem čelu je do polaganja zakletve nove vlade što se očekuje sredinom sedmice.
Primjena plana

Seehofer namjerava početi primjenjivati svoj plan odmah nakon prve zatvorene sjednice nove vlade koja je zakazana za početak aprila.

Horst Seehofer je posljednjih godina slovio kao jedan od najžešćih protivnika liberalne izbjegličke politike Angele Merkel, a očekuje se da će nakon stupanja na dužnost ministra unutrašnjih poslova postrožiti odnos prema izbjeglicama.

Vodstvo CSU-a je nakon slabih rezultata na parlamentarnim izborima u septembru, kada je mnogo demokršćanskih birača u Bavarskoj svoj glas dalo desno-populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD), najavilo borbu za povratak birača desno-konzervativnog spektra CSU-u.

U Bavarskoj se u oktobru održavaju izbori za lokalni parlament na kojima CSU želi zadržati apsolutnu većinu.

balkans.aljazeera.net