VIDEO: 5D će čuvati podatke i nakon nestanka čovječanstva


Korištenjem nanostrukturiranog stakla, znanstvenici Optoelektroničkog istraživačkog centra na Sveučilištu Southampton, razvili su proces snimanja i čitanja petdimenzionalnih (5D) digitalnih podataka pomoću femtosekundnog laserskog zapisivanja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ova pohrana omogućuje nevjerojatna svojstva, uključujući kapacitet od 360 TB po jednom disku, te termičku stabilnost do 1.000°C i doslovce neograničeno trajanje zapisa na sobnoj temperaturi, odnosno 13,8 milijardi godina na 190°C, čime se kako kažu, “otvara novo razdoblje vječnog arhiviranja podataka”.
Obzirom na navedena svojstva, ova tehnologija bi svoju prvu primjenu mogla naći kod organizacija s velikim arhivama poput nacionalnih muzeja, arhiva i biblioteka, no vrlo je vjerojatno da bi 5D optički podaci mogli čuvati i “strateške dokumentacije” pojedinih država, koje će uključivati zemljišne knjige, sudske presude, donešene zakone, podatke o rođenima i umrlima, odnosno one podatke koji su potrebni za ponovno funkcioniranje državnih uprava nakon prirodnih i ratnih katastrofa.

Ova tehnologija prvi je puta demonstrirana 2013. godine, mada smo mi o njoj pisali već 2011., a znanstvenici su sada njom pohranili više važnih dokumenata iz ljudske povijesti, poput Deklaracije o ljudskim pravima, Newtonove Optike (Nova teorija svjetla i boja), Magne Carte i Biblije kralja Jamesa.
Jedna kopija Deklaracije o ljudskom pravima enkodirana u 5D pohranu nedavno je prezentirana UNESCO-u prilikom završne ceremonije proslave Međunarodnog dana svjetlosti u Meksiku.

Dokumenti su zabilježeni korištenjam ultrabrzog lasera koji stvara ekstremno kratke i snažne pulsove svjetlosti. Datoteka se zapisuje u tri sloja nanostrukturiranih točaka razdvojenih između sebe na udaljenosti od 5 mikrometara.

Te “samoslagajuće” nanostrukture mijenjaju način putanje svjetla kroz staklo, modificiranjem polarizacije svjetla, koje se može čitati kombinacijom optičkog mikroskopa i polarizatora, odnosno sustava sličnog onome u sunčevim naočalama s polariziranim staklima.

U svakom slučaju, sada znamo da će nakon nestanka čovječanstva sa Zemlje, iza nas ostati zapis za vanzemaljce, kako bi mogli nešto naučiti iz naših grešaka.

znanstveni.net