Prva pomoć-Pravilno sanirajte povrede dok čekate da stigne ljekar


Šta činiti kada dijete popije nešto otrovno, padne, posiječe se ili dobije grčeve zbog visoke temperature? Osim činjenice da treba otići ljekaru ili pozvati hitnu pomoć, evo nekoliko savjeta britanskih ljekara:

  • Krvarenje iz nosa

Neka dijete sjedne, a vi mu nagnite glavu naprijed da bi sva krv iscurila iz nosa. Treba disati na usta, a vi mu nježno pritisnite s dva prsta korijen nosa.

Ukoliko krvarenje ne prestane odmah, napravite kratku pauzu, pa još dva puta u razmaku od deset minuta prtisnite korijen nosa.

Kada se krvarenje zaustavi, očistite djetetu nos. Također, nakon što krvarenje stane, recite djetetu da ne govori i neka se trudi da ne kašlje i ne kiše, jer to može opet izazvati pucanje kapilara u nozdrvama, što će pokrenuti krvarenje.

Nikako nemojte naginjati djetetu glavu unazad, jer se krv može spustiti u grlo i izazvati povraćanje. Ukoliko krvarenje iz nosa ne prestane ni nakon 30 minuta, odmah odvedite dijete ljekaru.

  • Visoka temperatura i grčevi

Visoka temperatura, pogotovu ona preko 40, može izazvati grčeve. Ako je dijete u groznici, skinute mu svu odjeću do gaćica ili pelena i atletske majice, tako da se noge i ruke mogu hladiti.

Dajte paracetamol na svaka tri do četiri sata i, ako se temperatura ne počne spuštati ili počne rasti, a vi još ne možete dati sljedeću dozu lijeka, dajte djetetu sirup na bazi ibuprofena.

Hladite tijelo spužvom namočenom u mlaku, ne hladnu vodu.

Ako se dijete počne grčiti odmah idite ljekaru.

Zaštitite dijete da ne povrijedi vas ili sebe tako što ćete ga staviti na sigurno mjesto, recimo na sredinu velikog kreveta i držite neku posudu pri ruci u slučaju da počne povraćati.

  • Povrede glave

Čak i kad padne niz stepenice ili s drveta, dijete obično prođe bez ozbiljnih povreda, ali događa se da povrijedi glavu ili zube.

Ako sumnjate na povredu vrata ili kičme ili, ako je dijete bez svijesti, ne pomjerajte ga, osim ako je to apsolutno nužno. Odmah zovite hitnu pomoć.

Ako je dijete zbunjeno, ima vrtoglavicu, povraća, muka mu je ili ne vidi dobro, odmah ga treba odvesti ljekaru.

Izbijen zub često se može vratiti na mjesto. Stavite ga u čašu mlijeka i idite što prije zubaru. Krvarenje zaustavite urolanom gazom ili tkaninom kojom ćete pritiskati ranu deset minuta.

  • Duboke rane

Da biste zaustavili krvarenje, držite ranu pritisnutu čistim komadom tkanine ili golom rukom desetak minuta.

Ako rana zjapi, pokušajte prikupiti krajeve. Držite povrijeđeni dio tijela tako da bude iznad srca.

 

Izvor:Avaz.ba