Hana Galijašević: Kladušanka okićena medaljama znanja


Gimnazijalka Hana Galijašević iz Velike Kladuše lani je oduševila bh. javnost velikim uspjesima. Najprije je postigla sjajan uspjeh na takmičenju iz općeg znanja “The World Scholar’s Cup” u Atini, gdje je osvojila osam zlatnih i šest srebrenih medalja i time postala najuspješnija učenica Evrope.

Da je to bio početak nečeg velikog, svjedoči i informacija da je Hana krajem prošle godine na završnom turniru šampiona općeg znanja na američkom Univerzitetu Yale osvojila čak 14 medalja od ukupno 17 koje su se dodjeljivale. U Veliku Kladušu donijela je tri zlatna i 11 srebrenih priznanja u konkurenciji 1.100 takmičara iz 50 zemalja.

Uz ime ove Kladušanke vežu se samo pozitivne vijesti, a posljednja govori da je mladoj Kladušanki stipendije ponudilo čak pet prestižnih univerziteta u SAD. Dovoljno je spomenuti samo Harvard, Yale i Princeton.

Hana Galijašević rođena je 1999. godine u Velikoj Kladuši. Članica je Asocijacije srednjoškolaca u BiH, čiji je članovi opisuju kao vedru, optimističnu, spremnu za timski rad…

usn.co.ba