“Tviteraši”ismijali američke senatore,Zakerberga uporedili s Dartom Vejderom


Mark Zakerberg (Zuckerberg) je oko pet sati pred Kongresom Sjedinjenih Američkih Država odgovarao na pitanja o skandalu koji je potresao kompaniju Facebook, kada je objavljeno da je konsultantska firma Kembridž analitika skupljala lične informacije od 87 miliona korisnika.

Zakerberg je djelovao nervozno, ali daleko od toga da je on na tom saslušanju prošao loše. Čak je i neke od senatora ponizio.

Odlična priprema

Jučerašnje svjedočenje pred Kongresom bilo je prvo pojavljivanje Zakerberga pred političarima i desilo se u trenutku kada je on sa svih strana kritikovan da nedovoljno štiti svoje korisnike i da je dozvolio Rusiji da iskoristi njegovu platformu kako bi se miješala u izbore u SAD.

Ali, Zakerberg, iako nije imao sličnih iskustava i generalno nije sklon javnom eksponiranju, snašao se više nego dobro.

On se jeste izvinio u svoje i u ime kompanije i obećao da će u budućnosti voditi više računa o tome šta se radi sa podacima korisnika i šta se objavljuje na njegovoj društvenoj mreži. Posebno je obećao da će se boriti protiv miješanja bilo koga u izbore.

Međutim, on nije dozvolio da ga političari zbune. Pred saslušanje se spremao zajedno sa čitavim timom advokata i konsultanata, pa je unaprijed znao maltene svako pitanje koji bi mogli da mu postave. Također, znao je i kako da iskoristi alate koje inače koriste političari i upotrebi ih na njima. Tako je sebi kupovao vrijeme da smisli najbolji mogući odgovor, tražeći da mu ponove pitanje.

Moj tim će vas informirati

Više od 40 senatora je imalo po pet minuta da postavljaju pitanja Zakerbergu. Njegov najčešći odgovor:”Moj tim će vas informirati”. Mnoga pitanja koja su mu postavili ostala su bez odgovora.

Senatorka Kamala Haris je istakla sva pitanja na koja Zakerberg nije dao odgovor, a koja su zaista važna: Da li Facebook može da prati aktivnosti korisnika iako su izlogovani? Da li Facebook može da prati korisnike preko njihovih uređaja? Da li se Facebook ponaša kao da ima monopol?

Na pitanje o praćenju aktivnosti korisnika izvan Facebooka on je rekao da bi njegov tim to mogao bolje da objasni od njega i da se na internetu koriste “kolačići” i da i Fejs njih koristi zbog sigurnosti i zbog reklama, ali je rekao da nije siguran da on to može da objasni dovoljno precizno.

Pokušao je čak i da objasni da Facebook ne prodaje podatke korisnika oglašivačima iako se iz njegovog odgovora mogao izvući zaključak da upravo to radi.

  • Da, mi čuvamo podatke … neke od tih sadržaja uz dozvolu ljudi. Postoji vrlo često pogrešno shvatanje da mi prodajemo podatke oglašivačima. Ne prodajemo podatke oglašivačima. Ono što dopuštamo je da nam oglašivači kažu kome žele da se približe, a onda mi vršimo plasman (njihovih reklama) … To je vrlo fundamentalni dio onoga kako naš model funkcioniše i nešto što je često pogrešno shvaćeno – rekao je osnivač najpopularnije društvene mreže.

Imate li monopol?

Nekoliko senatora upitalo je Zakerberga da li Facebook ima monopol ili postoje još neke društvene mreže koje pružaju slično iskustvo, a on je i to izbegao da odgovori.

Zakerberg je rekao da prosječni Amerikanac koristi osam različitih aplikacija za komunikaciju, ali nije rekao da je Fejsbuk vlasnik nekih od njih (Instagram, WhatApp, Facebook Messenger).

Možda najteže pitanje postavila je demokratska senatorka Mario Kantvel, jedna od rijetkih s nekim tehničkim znanjima.

Zanimalo ju je da li je firma Palantir koristila podatke s Facebooka, na što je Zakerberg odgovorio da ne zna. Senatorka nije naglasila da je glavni finansijer Palantira, jedan od članova Facebookovog upravnog odbora.

Senatori zapravo nemaju pojma o Facebooku 

Zakerberg se “provukao” na salušanju bez ogrebotina, a to je u velikoj mjeri učinio jer većina senatora koji su mu postavljali pitanja nisu imali pojma kako funkcioniše Fejs, koja su rješenja za probleme nastale sa zloupotrebom podataka, pa čak ni to šta je bio cilj saslušavanja. Ipak, treba istaći da se uglavnom radilo o starijim ljudima koji nisu upućeni u moderne tehnologije.

Dodatno se obogatio 

Neto vrijednost Marka Zakerberga u utorak je porasla za tri milijarde dolara kada se izvršni direktor i osnivač kompanije Facebook pojavio pred Kongresom kako bi odgovarao na pitanja američkih političara.

Facebookova dobit preokrenula je neke gubitke kompanije tokom posljednjeg mjeseca. Nakon izvještaja o zloupotrebi informacija Facebukovih korisnika u martu, akcije Facebooka su pale, što je dovelo do toga da je Zakerberg izgubio 10 milijardi dolara za jednu sedmicu. U utorak se činilo da bi njegova neto vrijednost mogla da se vrati.

Zakerberg posjeduje 462.279.324 Facebook akcija i zaradio je 3.286.805.000 dolaar na jučerašnjem tržištu. Njegova trenutna neto vrijednost je oko 64 milijarde dolara, prema Blumbergu. U februaru je on imao oko 79,5 milijardi dolara.

Izdrži još malo u ljudskom obliku 

Twitteraši su ismijavali neupućene senatore, ali i samog Zakerberga, koga su upoređivali sa Dartom Vejderom, zatim raznim robotima.

“Ja kad shvatim da moji postupci imaju posljedice” “Moram da očuvam svoj ljudski oblik”, neki su od komentara uz slike vidno nervoznog Zakerberga.

Neki su primijetili da će on morati da se “odtaguje” sa brojnih slika.

Evropa nezadovoljna svjedočenjem

Iako se čini da se Zakerberg “oprao” pred Senatom, izvinjavanjem i obećavanjem, evropski političari nisu ubijeđeni u to.

Njemačka ministrica pravde Katarina Barli kritikovala je Zakerberga i rekla da će on morati da prihvati odgovornost za propuste svoje kompanije, rekavši da “očigledno ovo nije bilo toliko važno do sada”.

EU ne planira da dopusti da se izvršni direktor Facebooka tako lako izvuče nakon što se pojavio pred Kongresom. Facebookova direktorica Šeril Sandberg planira da razgovara telefonom sa evropskim komesarom za pravdu Verom Jurovom, ali njemački poslanik u Evropskom parlamentu Sven Gigold kaže da se korisnici i građani iz EU ne smiju tretirati kao pripadnici druge klase.

 

Izvor:Avaz.ba