ANDROPAUZA:I MUŠKARCI PROLAZE KROZ KLIMAKS


Ulaskom u zrele godine kod muškaraca se smanjuje lučenje hormona testosterona, tako da i oni prolaze kroz klimaks slično ženama. Simptomi koje osjećaju drugačiji su nego kod žena, sporije se razvijaju i uočavaju, a i medicinski su manje proučavani, pa otuda i često mišljenje, da muški klimaks ne postoji. Muškarci su zbog toga skloni da promjene koje uočavaju tumače svim drugim, samo ne biološkom istinom da ulaze ili prolaze kroz period andropauze

Kako stare, tako i muškarci prolaze kroz hormonalne promjene, a taj period se naziva andropauza. Baš kao što žene prolaze kroz menopauzu, tako i muškarci pate od promjena koje su doduše nešto suptilnije. S andropauzom polagano dolazi do pada razine hormona testosterona, usporenog metabolizma i viših šansi za kardiovaskularne bolesti i ostale tegobe. Ove promjene mogu ugroziti seksualni život, raspoloženje, koncentraciju i zdravlje prostate.

Može se reći da je glavni uzrok andropauze proces starenja, ali na brzinu razvoja simptoma utječe i način života, pa pripazite na konzumaciju alkohola, pušenje i količinu stresa.

Ovo je period smanjenog lučenja muških spolnih hormona – smanjuje se količina testosterona, broj spermatozoida, kao i njihova pokretljivost. Iako se prvi simptomi mogu pojaviti nakon 30. godine života, andropauzu doživljava 30 do 40 posto muškaraca u dobi između 45. i 55. godine, a prvi znakovi se pojavljuju nakon 30. godine života. Dolazi do pada hormona testosterona, a to izaziva promjene poput: smanjenog seksualnog nagona,  emocionalne i psihološke promjene u ponašanju,   smanjenje mišićne mase, gubitak mišićne snage, povećanje masnog tkiva, slabe kosti i bolovi u leđima.

PREVENCIJA I LIJEČENJE

Smanjenje funkcije testisa je neizbježno i dolazi s godinama, ali se može odložiti i umanjiti. U tom pogledu mnogo pomaže prestanak pušenja i korištenja alkohola. Smanjenje psihičkih napora, izbjegavanje stresnih situacija i povećana fizička aktivnost svakako pomažu. U cilju prevencije prijevremenog klimaksa pomažu normalizacija tjelesne težine i pravilna ishrana.

U liječenju simptoma andropauze može pomoći testosteron. Može se koristiti u vidu ampula (depo doze) jednom sedmično tokom 10 do 12 sedmica s pauzama od 4 do 6 sedmica. Testosteron se može koristiti i u obliku lingvaleta. Uspjeh terapije se procjenjuje spermiogramom gdje se uočava porast broja spermatozoida i njihova povećana vitalnost.

Upitnik o simptomima andropauze

U procjeni subjektivnog stanja pacijenta koriste se testovi za andropauzu, a ADAM (Androgen Deficiency of Aging Man) test izgleda ovako:

 1. Imate li 50 godina ili više?
 2. Imate li u posljednjih 6 mjeseci smanjeni libido?
 3. Imate li teškoća sa slabijom erekcijom?
 4. Osjećate li nedostatak mišićne snage ili izdržljivosti?
 5. Jeste li primijetili smanjenje visine tijela?
 6. Ne uživate u životu kao prije?
 7. Jeste li često sumornog raspoloženja, zabrinuti ili tužni?
 8. Osjećate li općenito nedostatak energije?
 9. Više se ne bavite sportom jednako često kao prije?
 10. Zaspite li često neposredno nakon večere?
 11. Imate li bolove u zglobovima i mišićima?
 12. Imate li iznenadne napade znojenja ili osjećaja vrućine?
 13. Umorni ste a teško zaspite ili se rano budite?
 14. Jeste li često napeti ili nervozni?
 15. “Lako planete” i ne možete se obuzdati?

Ako ste na pet ili više pitanja odgovorili potvrdno vjerovatno zadovoljavate kriterije simptomatologije za andropauzu i poželjno je da se javite doktoru. Nakon pretraga i uvida u nalaze pacijentu se predlaže nadomjesna terapija testosterona. Zanimljivo je da neki muškarci u ovom periodu života postaju nježniji i senzualniji, te da njihov odnos s partnericom postaje emocionalno kvalitetniji.

 

Izvor:Azra.ba