Britanija odbila izdati vize hiljadama naučnika, ljekara, inžinjera


Velika Britanija je odbila izdati vize hiljadama naučnika, ljekara, inžinjera i ostalih kvalificiranih radnika izvan EU, piše “Livning standard”.

Kampanja za nauku i inženjering (CaSE) dobila je podatke od ministarstva unutrašnjih poslova u skladu s propisima o slobodnim informacijama. Prema ovim podacima, više od 6.000 zahtjeva za vize Tajer 2 za kvalificirane radnike izvan EU odbačeno je od decembra do marta, piše “Nova ekonomija”.

Među njima je 1.518 zahtjeva u vezi s doktoratima, 1.226 za IT i ostale tehnologije, 392 za inžinjering, 361 za zdravstvene profesionalce i 197 za prosvjetne radnike. Posljedice odbijanja viza osjećaju i drugi sektori privrede, jer ne mogu da ispune mjesečne kvote u odnosu na potrebe poslovanja.

Među odbijenim vizama je 405 za pozicije računovođa, 351 za poslovne konsultante i biznis analitičare, 139 za finansijske i investicione analitičare i savjetnike, 105 za upravljanje poslovnim i finansijskim projektima, 529 za programere i razvoj softvera, 270 za IT analitičare, arhitekte i sistem dizajnere i 340 za menadžere prodaje i poslovnog razvoja.

Izvršni direktor CaSe-a Sara Mejn rekla je da su kompanije i javne službe blokirane zbog nemogućnosti regrutiranja ljudi koji su im potrebni.

“Livning standard” je početkom mjeseca objavio da je premijerka Tereza Mej (Theresa May) odbacila zahtjev ministara u vladi da se propisi ublaže.

 

Izvor:Avaz.ba