Vučić i Merkel:Potrebno je ubrzati dijalog s Prištinom


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jučer u Sofiji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom je razgovarao o nastavku dijaloga s Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika.

Sagovornici su naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga s Prištinom, a predsjednik Vučić zahvalio je kancelarki Merkel na njenom doprinosu i podršci liderima zapadnog Balkana, kao i na podršci infrastrukturnim projektima i digitalnoj agendi.

Vučić i Merkel razgovarali su i o svim značajnim globalnim pitanjima, navodi se u saopćenju Pres-službe predsjednika Republike Srbije.

Britansku premijerku pozvao u Srbiju

Vučić je s premijerkom Velike Britanije Terezom Mej (Theresa May) razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, podršci nastavku evropskog puta Srbije i reformama koje ova zemlja provodi.

Oni su se saglasili da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dvije zemlje, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsjednik Vučić pozvao je premijerku Mej da posjeti Srbiju.

 

Izvor:Avaz.ba