Glasali za akcize a sada pozivaju na poduzimanje mjera protiv poskupljenja goriva


Vozači širom Bosne i Hercegovine ovih dana protestuju zbog previsokih cijena goriva. Za sve krive stranke koje su na vlasti, jer su krajem prošle godine izglasali zakon o akcizama.

Jučer su Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, lideri najjačih dviju stranaka u vlasti SDA-a i SBB-a pokušali da se umile javnosti tako što su osudili rast cijena goriva i tražili poduzimanje hitnih mjera.

Koliko su licemjerni ovi istupi govori u prilog činjenica da su upravo te dvije stranke zajedno sa Čovićevim HDZ-om i Dodikovim SNSD-om podržale uvođenje zakona o akcizama. Naravno, učinili su to tada kako bi dobili novi krediti s kojim bi se obdržali na vlasti do izbora.

Protiv akciza su bili Savez za promjene, Nezavisni blok, SDP, DF, A-sda, BPS i Đorđo Krčmar, nezavisni poslanik. Za izmjene seta zakona o akcizama glasali su SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990 i SNSD. Otada do danas, samo šest mjeseci poslije, Bosna i Hercegovina preživjela je nekoliko poskupljenja goriva i drugih životnih potreba i namirnica, autoput se nije počeo ni graditi a podignuti kredit koji su uzeli navedene stranke, vraćat će cijele generacije tek roeđene djece.

Usvojen Zakon o akcizama u BiH, sa 22 glasa “za” i 20 “protiv”

I uprkos tome Izetbegović i Radončić se nimalo ne stide izaći u javnost sa izjava u kojima osuđuju poskupljenje goriva za koje su i sami ne tako davno glasali. Valjda misle da su građani glupi i da su već zaboravili ko je kriv za poskupljenje goriva.

Radončić: Tražit ćemo smjenu Novalića i Vujanovića ako hitno ne intervenišu zbog poskupljenja goriva

SDA traži da se ograniči rast cijena goriva i opravdava bunt građana

cazin.net