4 znaka da tvoje “zdrave” žitarice nisu baš hranjive 


ZNAŠ da je doručak najbitniji obrok u danu, pa se trudiš odabrati najzdravije žitarice na policama dućana. Nažalost, moguće je da one ipak nisu hranjive koliko ti misliš, pa je potrebno dobro obratiti pažnju na sljedeće znakove.

Cjelovite žitarice nisu među prva tri sastojka

Ako su prvi navedeni sastojci nemogući za izgovoriti ili su umjetni, radije izaberi nešto drugo. Sastojci su uvijek posloženi redoslijedom od najvećeg do najmanjeg udjela u proizvodu, pa pripazi da izabereš one koje imaju 100 posto cijele žitarice, zobene pahuljice i mekinje.

Pakiranje sadrži primamljujuće nazive

Kupuješ li žitarice zato što na njima piše da su “bez glutena”, “bez masnoća”, ili “organske”, pobrini se da dobro pročitaš što piše o hranjivoj vrijednosti istih. Velik broj žitarica na kutije lijepi riječi zbog kojih će se činiti zdravijima nego što to zapravo jesu.

Sadrže dodane šećere

“Šećer” nije jedini sastojak na koji trebaš obratiti pažnju. Provjeri i med, voćni zaslađivač, nektar agave i sirup od smeđe riže samo su drugi nazivi za dodani šećer. Pravilo je da žitarice ne smiju imati više od 5 grama šećera po serviranju. Što je manja količina šećera, to je proizvod bolji.

Napravljene su od umjetnih vlakana

Znaš da su vlakna dobra za tebe, no treba znati da nisu sva napravljena jednako. U žitarice se često dodaju aditivi kako bi se povećao broj vlakana, no takva nisu korisna poput onih koje nalazimo u prirodnim namirnicama. Pobrini se da tvoje žitarice imaju spoj ugljikohidrata koji prirodno sadrži velik udio vlakana. Upravo će ti takve žitarice dati puno energije i dug osjećaj sitosti.

Izvor: index.hr