AI u epruveti napravljen od DNK


Lulu Qian i njezini kolege iz laboratorija na Sveučilištu Caltech izradili su neuralnu mrežu temeljenu na DNK u epruveti, koja je u stanju prepoznavati brojke pisane molekularnim rukopisom, što je do sada predstavljalo veliki izazov sustavima strojnog učenja.

Lulu smatra da je ovo veliki iskorak u demonstriranju mogućnosti programiranja umjetne inteligencije u sintetskim biomolekularnim krugovima.

Između ostaloga, ovo otvara put ka razvoju humanoidnih robota koji će u cijelosti biti izrađeni od organskih materijala, a znanstvenici vjeruju da će njihov DNK AI uskoro započeti s kreiranjem vlastitih “sjećanja” iz uzoraka koji će se dodavati u testnu epruvetu.

Konačni cilj ovog istraživanja je programirati inteligentno ponašanje poput sposobnosti računanja i donošenja odluka u umjetnim neuralnim mrežama napravljenim od DNK.

Znanstvenici su demonstrirali kako neuralna mreža izrađena od pažljivo dizajniranih DNK sekvenci može stvarati kemijske reakcije kojima ukazuje da je točno prepoznala brojku napisanu “molekularnim rukopisom”.

Kada se mreži prikaže nepoznata brojka, ona provodi serije kemijskih reakcija i na outputu šalje dva fluoroscentna signala, primjerice zeleni i žuti koji predstavljaju broj 5 ili zeleni i crveni koji označavaju broj 9.

Znanstvenici vjeruju da će po istom principu uskoro natjerati AI u epruveti na izvođenje drugih zadaća koje su do sada predstavljale nerješive probleme klasičnim sustavima strojnog učenja čime će se još više ubrzati razvoj takozvanog DNK računalstva.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

 

Izvor:Znanstveni.net