Ako vidite vašu djecu da sjede na ovaj način, zaustavite ih!


Teško ćete susresti dijete koje nije pokušalo sjediti u W poziciji. Ova pozicija je nazvana W sjedenje (duplo V sjedenje) zbog oblika koje pri sjedenju formiraju noge razmaknute u stranu sa savijenim koljenima i stopalima podvučenim ispod.
Djeca izgleda vole ovu poziciju zato što nadovno daje osjećaj sigurnosti i ohrabrenosti. Biće vam oprošteno ako niste bili svjesni opasnosti koje ova pozicija nosi sa sobom zbog sveukupnog blagostanja djeteta i bezazlenog izgleda na prvi pogled, piše Time For Natural Health Care .
Jako je važno naglasiti da sjedenje u W poziciji u toku dužeg vremenskog perioda ili iz navike, može neagitivno utjecati na rast i razvoj djeteta.
Negativni efekti sjedenja u W poziciji uključuju sljedeće:
– Moguće odgađanje razvoja preciznih motoričkih sposobnosti – Ortopedske poteškoće
– Potencijalno trom razvoj kontrole stajanja i stabilnosti
Djeca u ranom djetinjstvu moraju razvijati strukturu kostiju, a sjedenje u W poziciji radi mnogo toga u sprečavanju pravilnog rasta i razvoja njihovih kostiju. Ovakva poza takođe pravi nepotreban napor tijelu djeteta i trebao bi ih odvratiti od ove namjere.
W sjedenje stvara pritisak na mišiće i tkiva poput:
– tetiva
– internih rotatora
– Ahilove tetive
– karličnih tkiva
Rizici kojima se izlaž djeca koja često sjede u W položaju uključuju visok rizik od dislokacije, kontrole stajanja (posturalne kontrole), i prenosa težine u igri; čime slabe njihovi mišići trupa i ometa cjelokupni razvoj. Mogu takođe uzrokovati istezanje mišića, slab rast i razvoj motoričkih sposobnosti, balansa i koordinacije pokreta, i to su samo neki od problema W sjedenja.
Izgleda da je jedini realan način zaustvljanja i sprečavanja ove navike sjedenja samo odlučan nadzor djeteta. Dijete je potrebno učiti kako pravilno da sjedi, posebno kad je u igri na podu. Preferira se poticanje djeteta da sjedi na maloj stoličici sa ili bez naslona koja se posebno može naručiti prema uzrastu djeteta.
Informacije naglašene u ovom članku nemaju namjeru prestrašiti nekoga, već pružiti roditeljima podršku u otkrivanju uzroka i dnevnih navika djeteta pri uočenim problemima u razvoju.

(abc.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.