ALBANSKO ‘ZELENO ZLATO’: Albanija je postala najveći proizvođač kanabisa na otvorenom u Europi (VIDEO)


Albanija je postala najveći proizvođač kanabisa na otvorenom u Europi. Ova ilegalna biljka opisana je kao “zeleno zlato”, a kilogram im donosi od 100 do 200 eura

U Italiji ista količina košta oko 1.500 eura. BBC je napravio prilog u kojem govori da se većina kanabisa prokrijumčari na sjever, preko Crne Gore, na jug preko Grčke, ili na zapad preko Jadanskog mora, pa do Italije.

Tražnja na domaćem tržištu je navodno loša. Kako jedan izvor BBC-ja procjenjuje, ova nelegalna industrija donosi čak pet milijardi eura godišnje, što je oko pola albanskog BDP-a.

Oni proizvođači do kojih je došao BBC kažu da su proizveli 250-350 kilograma i da skoro svaka kuća u njihovom selu prodaje kanabis, prenose “Vijesti”.

Momak koji je proizveo 350 kilograma zapošljava i 15 radnika, a plaća i stražare koji čuvaju usjeve.

“Plaćam policiju 20 posto. Svatko mora platiti. Ako ne platite, oni će vas odvesti u zatvor”, kaže, ali onda se počinje braniti:

“Ovo je naše prokletstvo, jer nema posla, nema novca ovdje za nešto drugo. Znam da nije u redu to što radim, ali nema drugog načina … “, kaže proizvođač iz Albanije.

Nezaposlenost u Albaniji je visoka, a korupcija rasprostranjena, što su idealni uvjeti za daljnji razvoj proizvodnje kanabisa i cvjetanje trgovine tom biljkom.

Tamošnja Vlada se pokušala izboriti protiv ove nelegalne industrije. Ove godine uništeno je dva milijuna paketa kanabisa.

U toj misiji Vlada Albanije ima i podršku Talijana. Italija, naime, plaća nadzor iz zraka i tako pokušavaju pronaći skrivene ilegalne plantaže ove ljekovite biljke.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(sputniknews.com)