Bihać: Nastavak akcije „Kućni ljubimac“, uklonjeno je blizu 200 pasa!


Gradska uprava okončala je prvu faze akcije „Kućni ljubimac“. Od 14. marta do kraja maja sa ulica i iz prigradskih naselja uklonjeno je blizu 200 pasa, uz istovremenu evidenciju kućnih ljubimaca. Iz Službe za komunalne djelatnosti ističu zadovoljstvo postignutim rezultatima i najavljuju nastavak akcije.

Namjera akcije je zbrinuti napuštene pse sa prioritetnih lokacija, poput školskih dvorišta, vrtića, bolnice, te natjerati vlasnike pasa da registruju svoje ljubimce, kaže Jasmin Stambolija iz Gradske službe za komunalne djelatnosti.

Građani koje posjete komunalni redari u obavezi su registrovati, odnosno čipirati pse, čime bi se spriječila mogućnost da kućni ljubimci sutra završe na ulici. Iako su u dobroj mjeri zadovoljni učinkom, smatraju da za završetak akcije treba više vremena, ljudstva, ali i saradnje i razumijevanja javnosti. Pretpostavka je da ulicama grada i njegovim rubnim naseljima luta oko 3000 pasa, zbog čega se akcija mora kontinuirano provoditi.

Stoga, ukoliko imate problema sa napuštenim psima u vašoj ulici ili okruženju, gradska uprava i Veterinarska stanica adrese su na koje se možete obratiti za pomoć, kažu u gradskoj upravi.

izvor:cazin.net