BIHAĆ: Počinju intenzivne pripreme za ovogodišnju Una regatu


Ove godine tradicionalna manifestacija Una Regata, koja okuplja sve ljubitelje vodenih sportova, kajaka i raftinga, bit će održana od 29. jula do 1. augusta. Već od naredne sedmice intenzivirat će se promotivna kampanja 43.Una regate, kako bi svi zainteresirani dobili informaciju više o ovom atraktivnom turističkom događaju.

Odlukom Vlade USK-a prošle godine NP dobio je pravo na organiziranje turističke manifestacije UNA REGATA. Tako će i ove godine Nacionalni park biti domaćin ove jedinstvene manifestacije koja svake godine okuplja velik broj turista. Kao što je i najavljeno na zatvaranju prošlogodišnje Una regate ove godine organizator će se potruditi da uvede novine, ali i brojna iznenađenja za sve učesnike i stanovništvo koje živi u smaragdnoj dolini.

Kao što je bio slučaj i prethodnih godina, organizatori će obezbijediti besplatan kamp, ulaz u posjetilačku zonu Nacionalnog parka, osiguranje svih učesnika koji posjeduju akreditaciju, angažman iskusnih kajakaša i ronioca koji će raditi na bezbijednosti učesnika, vatrogasne službe, te besplatne obroke za učesnike u periodu trajanja regate.

Regata se najvećim dijelom vozi kroz područje pod kontrolom NP, a prioritet, pored osnovnog zadatka očuvanja prirode, je i promocija Une i njenih pritoka kroz avanturistički turizam kao što su rafting, kajak i kanu.
(krajina.ba)