Björk na Islandu: Mi ne idemo u crkve, mi idemo u šetnju (VIDEO)


Björk, islandska muzička zvijezda i kraljica avangarde, oduvijek je imala običaj šetati tundrom i pjevati iz sveg glasa, iz dubine pluća.
Mnogi su umjetnici odlučili stvarati i raditi upravo u ovoj zemlji.
Björk je umjetnica koja je razbila sve ‘zvučne barijere’ – od najmlađih dana do danas (FOTO+VIDEO)
Šta je to u islandskom krajoliku što hipnotizira umjetnike?
„Odrasla sam u predgrađu Rejkjavika“, priča Björk dok sjedi u malom kafiću u srcu islandskog glavnoga grada a kiša lagano pada.
„Živjela sam u zgradi u posljednjem bloku, iza kojeg su mahovina i tundre. Mnogo sam hodala i pjevala iz sveg glasa. Mislim da mnogo ljudi s Islanda to čini. Ne idemo u crkvu ili psihoterapeutu – idemo u šetnju i osjećamo se bolje.“
Najslavnija islandska muzičarka posebno je strastvena kad je riječ o domovini: nedavno je pozvala na podizanje svijesti o ugroženosti islandske visoravni, na području od izuzetne ljepote i ekološke raznolikosti koja bi mogla biti nepopravljivo oštećena planovima postavljanja podmorskih električnih kablova, zajedno s nadzemnim elektranama i infrastrukturom.
To što je Björk odlučila poslati ovu poruku značajno je posebno jer se desilo usred Airwaves festivala na Islandu u novembru. Festival okuplja bendove iz cijeloga svijeta, a ujedno je proslava islandske kreativnosti, muzike i književnosti. Björk je željela poručiti da je kreativnost u samom tlu.
Mnogo je toga napisano o tome kako islandski krajolik utječe na muziku. U popularnoj povijesti taj je utjecaj epski, snažan, vulkanski, istodobno topal i hladan, nekonvencionalan, čudan, nošen tradicijom sage i bajke…
U nastavku je nekoliko videa i dokumentarnih filmova Björk i drugih muzičara i umjetnika s Islanda koji pokazuju magiju ove zemlje.

(radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.