Bogati arapski vladari preko sporta uljepšavaju sliku svojih diktatura


Španski dnevni list La Vanguardia objavio je članak u kojem govori o nastojanju arapskih diktatura da preko sporta uljepšaju sliku vladajućih režima.

Nakon što je prevazišla negativne reakcije na kasapljenje Hašogija, piše španski list, Saudijska Arabija intenzivno radi na poboljšavanju svog imidža kroz sportske manifestacije. I, dok dio rute relija Pariz-Dakar prolazi kroz saudijsku pustinju, francuski organizatori biciklističkih utrka spremaju se da organiziraju prvu biciklističku turu kroz Saudijsku Arabiju sljedećeg mjeseca.

No, natjecanje između Katara s jedne strane i KSA i UAE s druge, prenosi se i na međunarodne terene, piše španski list. Sve tri navedene zemlje mnogo ulažu u turističke i zabavne projekte kako bi obogatili svoju ekonomiju i kreirali nova radna mjesta.

Saudijska Arbija postepeno se pretvara u mjesto održavanja važnih svjetskih sportzskih događaja. Pored bokserskog meča održanog prošlog mjeseca, očekuje se organiziranje jakog teniskog turnira, a krajem ovog mjeseca KSA će ugostiti svjetsko prvenstvo u golfu.

Pored toga u UAE je prošle godine održano Azijsko nogometno prvenstvo gdje je u finalu pobijedio Katar, koji u sportskoj akademiji okuplja mlade talente iz cijelog svijeta i najboljima pruža ugovore u klubovima širom svijeta, čiji su katarani vlasnici.

Ipak najvažnije u čemu se natječu Katar, Emirati i Saudijska Arabija, navodi španski list, je nametanje vastite političke vizije na Bliskom istoku.

saff.ba