Damir Nikšić isključen iz SDP-a


Za ovu odluku glasalo je 68 članova GO, četiri su bila protiv, a šest suzdržanih

Zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić isključen je iz te stranke, odlučeno je na sjednici Glavnog odbora SDP-a na kojoj je prihvaćen ranije doneseni zaključak Predsjedništva stranke.

Za ovu odluku glasalo je 68 članova Glavnog odbora, četiri su bila protiv, a šest suzdržanih.

Nikšić je, podsjetit ćemo, isključen iz stranke zbog psovki i uvreda na račun stranačkih kolega tokom prethodne sjednice.

Nakon što je izbačen iz SDP-a Nikšić se oglasio preko Facebooka. Evo šta je napisao:

“Bio sam spremio i kratki govor:

Ja socijaldemokratiju shvatam kao društveno-korisnu ideju, a SDP sam shvatao kao društveno dobro, kao partiju koja pripada svima nama. Ovi koji su je privatizirali i pretvorili u firmu ne dijele takvu viziju te partije. Oni ne žele da im se bilo ko miješa u posao.

Isti sam ti.

Stoga s radošću prihvatam odluku kojom me oslobađaju svog autoriteta koji, doduše, nikada nisam ni priznavao za autoritet.

Ja nisam pristupio SDP-u zato što podržavam njegovo predsjedništvo i mnoge članove Glavnog odvora, već upravo suprotno – radi toga što sam bio uvjerenja da se ova partija mora reformisati počevši od samog vrha.

Svojim partijskim drugaricama i drugovima želim puno sreće u tom procesu.

Nadam se da sam uspio barem načeti, ako ne i začeti neke stvari i pozitivne promjene na putu ka oslobođenju ovdašnje socijaldemokratije od “trećeputaša” liberalne elite po uzoru na promjene koje su aktuelne u najvećim strankama lijevog centra u Americi i Engleskoj”, napisao je na Facebooku Nikšić.

fokus.ba