Direktor FUP-a postaje Hrvat s kupljenom diplomom u Srbiji


Hrvatski narod u BiH tako na funkcijama ima ljude kojima je Srbija dala lažne diplome, a srpski fakulteti u BiH lažnu vjerodostojnost

Bez prisutnosti ijednom satu, za samo 17 dana, u vrijeme novogodišnjih praznika, novinarka portala Žurnal.info završila je srednju medicinsku školu. I to s vrlo dobrim uspjehom.

Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine. Ovjerenu diplomu, priznatu u BiH, ali i u EU-u, kao i svjedodžbe za četiri razreda srednje škole, dobila je 3. januara ove godine. Na svoje ime i prezime.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je upisala “prekvalifikaciju” 22. 11. 2016. te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je uopće i predala “potrebnu dokumentaciju”. U svjedodžbama piše da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, kirurgiju, farmakologiju, te da je, pri tome, “odradila” i praktičnu nastavu. Za prekvalifikaciju je, službeno, potrebna najmanje godina dana. Posredniku treba puno manje. Samo je bitno osigurati 2500 maraka!

Centar iz Širokog Brijega

Novinari su istragu pokrenuli nakon što je Žurnal dobio dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području FBiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je, uglavnom, sve u direktnoj vezi s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega.

U dokumentaciji je navedeno da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije, te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome.

U jeku te afere koja potresa BiH i otvara vrlo teška pitanja, tiho se sprema posebno osjetljiv slučaj. Upravo je otvoren konkurs za direktora Federalne uprave policije i na to mjesto, koje pripada Hrvatima, sprema se zasjesti Zoran Galić. Njegova kandidatura zasad nije osporena, a političko zaleđe daje mu jamstvo da će na važnu funkciju biti i izabran. A riječ je o čovjeku s dokazano lažnom diplomom, sinonimu za državne službenike koji su do diplome došli na privatnom fakultetu.

Zoran Galić bivši je direktor policije Zapadnohercegovačkog kantona i danas direktor Granične policije BiH. Njegova diploma s iskompromitiranog FABUS-a (Fakulteta za uslužne djelatnosti) iz Sremske Kamenice je lažna. Diplome koje su se masovno prodavale u svadbenom salonu restorana “Otok” u Grudama, Županija nije priznavala, pa ju je Galić nostrificirao u Republici Srpskoj.

Hrvatski narod u BiH tako na funkcijama ima ljude kojima je Srbija dala lažne diplome, a srpski fakulteti u BiH lažnu vjerodostojnost, piše Slobodna Dalmacija.

Zoran Galić je priznao u jednom radijskom programu da ima lažnu diplomu, a na tom temelju je u hipu magistrirao, a zatim i doktorirao na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci.

Vanredni profesor

Diplomu koju je, inače, moglo nostrificirati samo Ministarstvo obrazovanja, nauke , kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona FABUS je nostrificirao i prije nego ju je Galić dobio. Danas je Zoran Galić ujedno i vanredni profesor na privatnom fakultetu “Logos” u Mostaru, koji je također u obradi sigurnosnih službi zbog prodaje diploma. Istražitelji su utvrdili da se do diploma na “Logosu” može doći, bez pohađanja nastave, za iznose od 18.000 do 22.000 konvertibilnih maraka.

Godinama se Galića proziva, ali bez ikakvih rezultata. Štoviše, umjesto da ga se sankcionira, on bi ovih dana trebao postati prvi federalni policajac. Tako bi se vlasnik najobjavljivanije svjedodžbe iz te fotelje trebao hvatati u koštac s pošasti prodaje lažnih srednjoškolskih i fakultetskih diploma.

Nova afera u BiH razotkriva i povezanost pravosuđa i obrazovne mafije. Za razliku od novinara, Tužilaštvo BiH, bez ijedne poduzete radnje, u rekordno kratkom roku, odbilo je voditi istragu jer nema “osnovane sumnje” da se u školama iz Širokog Brijega i Srednje Bosne prodaju diplome.

Informacija SIPA-e

Nije nevažno da je vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić u bliskim rodbinskim vezama s visokopozicioniranim HDZ-ovcem Mijom Krešićem, a najmanje jedan pravni savjetnik zaposlen u Tužilaštvu BiH honorarne poslove obavlja u jednoj od obrazovnih ustanova koje su u vlasništvu Ivana Ševe.

Izvjesni Nermin Halilagić diči se u biografiji da je od 2014. bio profesor Visoke škole “Logos centar” Mostar, a od 2016. docent na Pravnom fakultetu u Vitezu.

U pitanju su obrazovne institucije koje su u vlasništvu Ševe i koje se, u kontekstu prodaje diploma, spominju u Informaciji SIPA-e koja je dostavljena Tužilaštvu BiH. I novinarima.

fokus.ba