Dodik danas najavio formiranje rezervnog sastava policije, a možda i službe…


Nismo imali nikakve koristi od Obavještano-bezbjednosne službe BiH – tvrdi Dodik i dodaje da vlast ovog entiteta traži da Bosna i Hercegovina više ne daje azil migrantima

U Republici Srpskoj (RS) će u narednih nekoliko mjeseci biti formiran rezervni sastav policije, a entitetski predsjednik Milorad Dodik najavljuje da će, zbog problam s migrantima, razmisliti i o uspostavljanju entitetske službe nacionalne bezbjednosti.

Nakon sastanka Koordinacionog tijela za praćenje ilegalnih migranata preko teritorije RS, rekao je da će za to biti neophodno izmijeniti zakone kako bi se dala nova ovlaštenja policiji, a bit će uvedena i služba za obavještavanje i uzbunjivanje u RS-u.

– Nismo imali nikakve koristi od Obavještano-bezbjednosne službe BiH – tvrdi Dodik i dodaje da vlast ovog entiteta traži da Bosna i Hercegovina više ne daje azil migrantima, dok se politika davanja azila ne prilagodi novim uslovima.

Kako tvrdi, trenutno je oko 20.000 migranata izrazilo namjeru da zatraži azil u BiH.

Potvrdivši da u RS i dalje nema mogućnosti za prijem migranata, Dodik je rekao da su se u vezi s tim pokazale opravdanim ranije mjere entitetske vlade, a najavio je da će pooštriti kazne za krijumčarenje osoba.

– Ovo nije situacija koja će se riješiti za mjesec dana – rekao je Dodik ukazujući da je problem migranata kompeksan i treba mu pristupiti cjelovito.

Najavio je i razgovore s Srbijom i Crnom Gorom kako bi se zatražila veća saradnja na prekidanju migrantskih ruta.

Predstvanici RS-a su protiv, kako su rekli, i nekih namjera za formiranje migranstkih kampova na prostoru Federacije BiH te traže da se uspostavi rigorozna kontrola bh. granice.

fokus.ba