Dodik nakon potpisivanja sporazuma: Članstvo u NATO-u nije prihvatljivo


U Banjaluci je održan sastanak čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP.

– Koalicioni partneri su saglasni – svi elementi sporazuma u skladu sa aktima Republike Srpske i sa Rezulociom o vojnoj neutralnosti – naglasio je Dodik.

Govoreći o NATO-u rekao je da saradnja nije sporna, ali da članstvo nije prihvatljivo.
– Elementi ovog sporazuma u skladu su s aktima RS, prije svega s vojnom neutralnošću i i da u tom pogledu saradnja nije sporna, prije svega sa NATO-om, kao i s drugim organizacijama, ali da članstvo za nas nije prihvatljivo. Mogli ste vidjeti u sporazumu da te odredbe nema – kazao je Dodik.

Uvjeren je da će doći do formiranja vlasti u datom roku, za 30 dana.

I ostali učesnici sastanka poručili su da su zadovoljni sporazumom te da nema ništa od ANP-a i da će se NATO integracije u BiH koordinirati sa Srbijom.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je kako se nada da će biti implementiran sporazum kako je predviđeno, u roku od 30 dana.

– Sporazum je nastavljen u okvirima Rezolucije NSRS. Unapređivanje odnosa sa NATO-om ne znači članstvo, aktivnosti ne određuju članstvo. Rezolucija je precizna u tom smislu. U svakoj varijanti, sve se završava referendumom – rekao je Čavić.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić konstatirao je da je vlast trebalo prije formirati te da se euroatlantske integracije trebaju koordinirati sa Srbijom.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić poručio je da je iz sporazuma vidljivo ono za šta se zalagao član Predsjedništva Milorad Dodik, a to je da nema ANP-a.

– Pojedini su se javili da je ovo izdaja. U ovom dokumentu nigdje ne stoji da je usvojen ANP. Stoji da se ide u evropske integracije, ali ne NATO – kazao je Đokić.

saff.ba