Dodik: RS ne prihvata bilo kakve centre za migrante u Bosanskom Petrovcu


Protiv smo održavanja bilo kakvog okupljanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-bezbjednosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata, rekao je Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je da Republika Srpska ne prihvata da se na prostoru opštine Bosanski Petrovac, u mjestima koja pripadaju Srbima, prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti, javlja Anadolu Agency (AA).

On je pozvao Srbe, ministre u tehničkom mandatu Savjeta ministara, da ne glasaju za otvaranje takvog centra u Medenom Polju, u opštini Bosanski Petrovac.

Dodik je danas u Banjaluci razgovarao sa načelnicima opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u opštinama u Federaciji BiH, najavi Kantonalnog odbora HDZBiH Livno ”o obilježavanju 24 godine od oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, kao i namjeri da se u Medenom Polju, u opštini Bosanski Petrovac, smjeste migranti.

“Na sastanku je konstatovano da je položaj Srba u ovim opštinama težak i u mnogim segmentima diskriminirajući, te da je teška situacija uslovljena činjenicom da je na prostoru Federacije BiH po popisu iz 1991. godine bilo 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,60 posto od predratnog broja srpskog stanovništva”, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da Srbe u Federaciji BiH, u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignorišu više kantonalne i federalne vlasti.

Dodaje se da je na sastanku zaključeno da je potrebno pristupiti hitnoj izmjeni ustava kantona, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim kantonima. Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja. Srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u Federaciji BiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je opština Glamoč.

Dodik smatra da je najava Kantonalnog odbora HDZ Livno obilježavanja nepotrebna provokacija protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

“Protiv smo održavanja bilo kakvog okupljanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-bezbjednosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata”, naglasio je Dodik.

Zajednički je donesena odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih opština organizovati okupljanje u znak protesta i onemogućavanja održavanja tog događaja. Takođe, Republika Srpska će svečanom naučno-istorijskom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. septembra obilježiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i premijer RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, ministarka finansija RS Zora Vidović, ministar pravde RS Anton Kasipović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, donesena je odluka da Vlada RS podrži razvojne i infrastrukturne projekte u ovim opštinama, u ukupnom iznosu od 500.000 KM.

Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, nakon sastanka je istakao da ova lokalna zajednica donijela rezoluciju kojom se protivi izgradnji migracionog centra u Medenom Polju.

“Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medeno Polje krenućemo i sa drugim represivnim sredstvima i protestima prema takvoj odluci i bićemo složni”, rekao je Prošić.

On je istakao da su svi u Bosanskom Petrovcu bez obzira na političku, nacionalnu i vjersku pripadnost protiv ovakvog načina rješavanja migrantske krize.

“Donijeli smo zaključke, imaćemo mjere koje će biti preduzete prema opštinama koje su najugroženije, gdje imamo četiri srpska načelnika. Sigurni smo da ćemo kontramjerama doprinijeti da se u određenoj mjeri situacija stabilizuje i da srpski narod bude umiren”, kazao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Prema njegovim riječima ključan je Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji govori o tome da se ne može blokirati povratak stanovništva.

“Mi smatramo da je Aneks 7 okosnica oko koje ćemo se pravno boriti, s druge strane postoje i druge metode borbe”, rekao je on.

O konkretnim mjerama koje su usaglašene danas nije htio da govori, a dodao je da imaju bezuslovnu podršku Dodika i institucija RS-a.

“Sve će biti kako treba i srpski narod u FBiH, u ove četiri opštine može mirno da spava”, poručio je Radanović.

fokus.ba