Donald Trump oružjem “zaprijetio” Hillary Clinton i pozvao na atentat


Kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američih Država (SAD) Donalda Trumpa tamošnji mediji optužuju za prijetnju koju je uputio svojoj rivalki Hillary Clinton, stavljajući tako svoju predsjedničku kampanju u krizu.
Republikanski kandidat je govorio na skupu u Wilmingtonu, Sjeverna Karolina, o moći budućeg predsjednika SAD-a te kako bi aktivisti za pravo na nošenje oružja mogli zaustaviti njegovu protivnicu Clinton u nominiranju liberalnih sudija za članove Vrhovnog suda SAD-a.
“Ako ona bude birala sudije, vi narode ne možete ništa učiniti. Doduše, možda postoji mogućnost reagiranja ljudi koji se drže Drugog amandmana“, rekao je Trump na mitingu.
Drugi amandman na Ustav štiti pravo Amerikanaca da nose oružje, a Trump je optužio svoju rivalku da ga želi ukinuti. Njegove izjave su ubrzo osudili demokrati, a voditelj kampanje Clinton Robby Mook je rekao kako su opasne izjave koje Trump daje te da osoba koja želi biti predsjednik SAD-a ne bi trebala ukazivati na nasilje na bilo koji način.
Kandidat za potpredsjednika SAD-a i guverner Indijane naveo je da Trump nije podsticao na nasilje usmjereno protiv Clinton.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.