Egzodus u toku Objavljena cifra koliko je BiH “zaradila” na ispisu građana iz državljanstva


U narednim godinama taj broj će biti značajno veći jer se povećava broj onih koji odlaze u zemlje sa kojima nemamo ugovor o dvojnom državljanstvu.

Poslanik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović zatražio je od Ministarstva civilnih poslova BiH informaciju o ispisu iz državljanstva Bosne i Hercegovine od 2014. do 2018. godine. U odgovoru se navodi da se u ovom periodu bh. državljanstva odreklo 20.536 osoba.

Takođe, Magazinović je zatražio i informaciju koliko je Bosna i Hercegovina naplatila ispis građana iz državljanstva u periodu od 2015. do 2018. Kako je navedeno u odgovoru, u tom periodu BiH je od ispisa “zaradila” skoro 10 miliona KM.

Kako je Magazinović naveo, u narednim godinama taj broj će biti značajno veći jer se povećava broj onih koji odlaze u zemlje sa kojima nemamo ugovor o dvojnom državljanstvu.

“Vremenom će veliki broj osoba steći uslove za državljanstvo te drćave. Prije svega, radi se o Njemačkoj”, naveo je Magazinović.

Sasa Magazinovic @SasaMagazinovic

Posljednje 4 god, preko 20.000 osoba se odreklo bh drzavljanstva.
Za 3 god prihod drzave od takse za odricanje od drzavljanstva je cca 10 miliona.
U narednim god taj broj ce biti veci jer se povecava broj onih koji odlaze u zemlje sa kojima nemamo ugovor o dvojnom drzavljanstvu.

fokus.ba