FUP počeo akciju “Bura”: Pet osoba lišeno slobode zbog iznude i lihvarstva


Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su nakon višemjesečne istrage, rano jutros, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, započeli sa realizacijom operativne akcije „Bura“ na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.
U sklopu navedena akcije, a po naredbama Općinskog suda u Mostaru, započeti su pretresi na četiri lokacije na području općine Mostar i jedan pretres na području općine Čitluk, te su lišena slobode četiri lica iz Mostara inicijala Z. G., M. M, M. I. i J. A. i jedno lice iz Čitluka inicijala M. T.
Lica lišena slobode se dovode u vezu sa krivičnim djelom iz člana „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340, a u vezi sa krivičnim djelima „Iznuda“ iz člana 295. i „Lihvarstvo“ iz člana 298. KZ F BiH.
Do sada je u pretresima pronađeno i oduzeto više mobilnih telefonskih aparata i SIM kartica, notesa, bankovnih kartica, ličnih dokumenata i drugih predmeta koji se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a takođe je pronađeno 19 paketića u kojima se nalazi NN materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, kao i određene količine vatrenog oružja, saopćeno je iz FUP-a.
Nakon izvršenih pretresa, lica lišena slobode će biti privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(fokus.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.