Hakan Šukur izbrisan iz historije turskog nogometa, izdat nalog za hapšenje


Nogometni savez Turske uklonio je sve dokumente i materijale koji su u vezi s bivšim nogometnim reprezentativcem ove države Hakanom Šukurom, za kojim je nakon pokušaja državnog udara u državi raspisana potjernica i izdat nalog za hapšenje, prenose agencije.
Kako saznaje novinar od zvaničnika TFF-a, uklonjene su sve fotografije Šukura u kompleksu nacionalnih reprezentacija “Hasan Dogan” u Istanbulu.
Također, u muzeju, gdje su izložene fotografije svih reprezentativaca turskog nacionalnog tima, više se ne nalazi fotografija Šukura, piše Al Jazeera.
I nogometni klub Galatasaray, za kojeg je Sukur odigrao 392 utakmice i postigao 228 golova, pokrenuo je postupak za izbacivanje Sukura iz kluba.
Ime Sukura uklonjeno je i sa pločnika u turskom gradu Edirneu, navodi Anadolija.
Grad Edirne, koji se nalazi na zapadu Turske, 2012. godine pokrenuo je projekat kojim je određen pločnik u centru grada gdje se pišu imena najboljih igrača četiri velika turska kluba – Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas i Trabzonspor.
Na pločniku se nalazilo i ime Sukura, no odlukom Grada Edirne, u srijedu je uklonjeno.
U okviru istrage protiv organizacije FETO, za koju se smatra kako je odgovorna za pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula, uhapšen je Sukurov otac Selmet Šukur.
Ranije je objavljeno kako su turske vlasti izdale nalog za hapšenje Šukura zbog veza s Fethullahom Gulenom, koga se tereti da je organizator pokušaja prošlomjesečnog puča.
Kako je objavljeno, u nalogu za hapšenje se bivši nogometaš tereti za “članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji”.
Sud je naredio zapljenu sve imovine oca i sina Šukura.
Šukur, koji je navodno napustio Tursku prošle godine, igrao je za nekoliko evropskih klubova i bio je najbolji strijelac turske reprezentacije u međunarodnim takmičenjima.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.