Holandija prijeti: Zatvorit ćemo granice prema istočnoj Evropi


Premijer Holandije Mark Rute (Rutte) zaprijetio je zatvaranjem granica prema istočnoj Evropi, ako zemlje članice EU iz tog regiona ne prihvate veći broj izbjeglica.

U intervjuu za holandsku televiziju NOS Rute je izjavio da zemlje potpisnice šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju imaju i obaveze, tako da ne mogu samo da uživaju prednosti, već da moraju preuzeti i odgovornosti koje sporazum sa sobom nosi.

– Neprihvatljivo je da nekoliko zemalja prihvata najveći broj izbjeglica. Ono što mi, kao zapadnoevropske zemlje, možemo da uradimo, jeste da ponovo uvedemo granične kontrole prema istočnoevropskim zemljama – rekao je Rute.

Prema njegovim riječima, istočnoevropske zemlje potpisnice šengenskog sporazuma “ponosne” su na svoje članstvo u Šengen zoni, ali uz to članstvo ide i solidarnost sa zemljama potpisnicama.

Kao primjer, Rute je naveo Mađarsku, koja ni na koji način ne pomaže tražiocima azila, čak ni kada azilanti uopće ne žele da se nastane u Mađarskoj, već u nekoj drugoj evropskoj zemlji. 

U Mađarskoj je u međuvremenu na snazi zakon o zabrani ukazivanja pomoći tražiocima azila, koji zbog toga završavaju na granici na takozvanoj ničijoj zemlji, gdje čak ni humanitarne organizacije nemaju pristup. 

Kako je u intervjuu izjavio, Rute je svom planu o uvođenju novih graničnih kontrola za zemlje istočne Evrope već razgovarao s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), a uskoro će i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

avaz.ba