Hrvatski srednjoškolac pokupio zlatnu medalju na sajmu inovacija


Robert Sigurnjak, učenik trećeg razreda zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića osmislio je dvije inovacije koje bi uskoro mogle donijeti revoluciju u korištenju električne energije, baš kao što je to činio Nikola Tesla prije otprilike 100 godina.

Robertova posljednja inovacija mogla bi značiti korak naprijed u upotrebi vozila na električnu energiju:

“Bežični prijenos električne energije koristi elektromagnetsko polje kako bi prenio električnu energiju između predajnika i prijamnika. Bežično punjenje električnih automobila radi na isti način kao i prijenos – električni automobil dolazi na parkirno mjesto koje je namijenjeno bežičnom punjenju automobila.

Tada počinje punjenje koje traje 20 do 30 sekundi, nakon punjenja isključuje se sklop punjenja i automobil može krenuti”, objašnjava Sigurnjak za studentski list Global.

 Može se puniti više od 150.000 puta

Posebnost ove inovacije jest i to što se vozilo može puniti i do 150.000 puta bez promjene superkondenzatora koji je ugrađen umjesto punjive baterije. To su prepoznali ove godine na sajmu inovacija INPEX u Pittsburghu, u SAD-u, gdje je Robert nagrađen zlatnom medaljom, što je prvi put da je njegov rad prepoznat izvan granica Lijepe Naše.

No i prije ovog revolucionarnog izuma Robert je eksperimentirao sa superkondenzatorima i smislio inovaciju koja bi mogla zamijeniti današnje klasične baterije.

“Hibridni izvor električne energije radi na principu kombinacije punjivih baterija i superkondenzatora. Baterije mogu pohraniti veliku količinu energije, a superkondenzatori mogu dati mnogo veću izlaznu energiju i izlaznu snagu”, opisuje Sigurnjak i dodaje kako je ova inovacija, koja eliminira mane baterija i kondenzatora, u završnoj fazi izrade.

Izvor: net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.