Hunt: Iran bi mogao biti “na opasnom putu” nakon zaplijene tankera


Kao što sam ranije rekao, naša reakcija smatrat će se robusnom. Pokušali smo da nađemo put za rješenje sudbine broda Grace 1, ali mi ćemo osigurati bezbjednost naše plovidbe – navodi šef britanske diplomatije.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je u subotu kako je zabrinut da je Iran izabrao “opasan put” nakon što je u petak zaplijenio tanker koji je plovio pod britanskom zastavom.

Jučerašnja akcija u Zalivu šalje zabrinjavajuće signale da bi Iran mogao izabrati opasan put nezakonitog i destabilizirajućeg ponašanja nakon gibraltarske legalne zaplijene broda koji se kretao prema Siriji – napisao je Hunt na Twitteru.

– Kao što sam ranije rekao, naša reakcija smatrat će se robusnom. Pokušali smo da nađemo put za rješenje sudbine broda Grace 1, ali mi ćemo osigurati bezbjednost naše plovidbe – navodi šef britanske diplomatije.

Britanska mornarica zaplijenila je iranski tanker Grace 1 na Gibraltaru 4. jula pod sumnjom da je krijumčario naftu u Siriju i prekršio tako sankcije Evropske unije, prenosi Reuters.

fokus.ba