I beba ide na put:Šta trebaju znati mama i tata


Djeca, pa i sasvim male bebe, mogu promijeniti sredinu, putovati, ali treba voditi računa o temperaturnim promjenama koje se dešavaju tokom puta, pa shodno njima bebu razgolititi ili obući.

Izaberite prevozno sredstvo u kojem ćete se svi, a posebno beba osjećati udobno. Ako je to automobil, obavezno stakla zaštitite štitnicima protiv sunca, a na put krenite u večernjim ili ranim jutarnjim satima, kada još nije vruće.

U toku puta i bebe koje su na prirodnoj ishrani, ali i one na adaptiranoj formuli, ponudite prokuhanom vodom. Ako putujete vozom, preporučujemo spavaća kola. Tu ćete biti komforno smješteni, a ako putujete noću, put praktično nećete ni osjetiti.

Bilo da ste se odlučili da odmor provedete na moru, planini, banji ili selu, odlazak je opravdan samo ako su mikroklimatski i opći uslovi života povoljniji u odnosu na matično mjesto.

U hladu

Maloj bebi će najviše prijati da provodi vrijeme na terasi ili u bašti koje su u hladovini. Bebu ne treba izlagati suncu, niti je sunčati. Rani jutarnji sati ili kasni popodnevni preporučuju se za šetnju uz obalu.

Ne na plažu

Potpuno je neopravdano voditi malu bebu na plažu tokom dana, kada je sunčevo zračenje najjače.

Kreme sa zaštitnim faktorima od UV zračenja ne treba mazati na bebinu kožu iz više razloga – zatvaraju se pore i koža ne može disati, a postoji i mogućnost alergijske reakcije.

 

Izvor:Avaz.ba